IS noemt aanvaller Ohio 'soldaat van kalifaat'

© Reuters

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de 20-jarige Somaliër die maandag elf mensen verwondde in het Amerikaanse Columbus een 'soldaat van het kalifaat' genoemd.

AD

De man reed op de campus van Ohio State University in op voetgangers en stak met een slagersmes om zich heen. Hij is mogelijk 'uit zichzelf geradicaliseerd' zeggen bronnen rond het politieonderzoek. De man, die Abdul Razak Ali Artan heet, zou tot zijn daad zijn gekomen door de oproep van IS om burgers aan te vallen in landen die lid zijn van de coalitie die IS bestrijdt. Een politieman schoot de man kort na zijn aanval op de campus dood.KookpuntOp een Facebookpagina die vermoedelijk van Artan was, stonden vurige teksten. Zo schreef hij dat hij het 'spuugzat was om te zien hoe moslims worden gedood' en dat hij het 'kookpunt' had bereikt.Artan werd geboren in Somalië en was legaal sinds 2014 in de VS, meldde een bron binnen de federale overheid. Hij studeerde aan de universiteit waar hij toesloeg. Voordat hij naar Amerika kwam, zou hij een aantal jaren in Pakistan hebben gewoond.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal