Veiligheidsdienst ontmaskert islamitische spion

Federale Bureau voor de Bescherming van de Grondwet in Keulen.© AD/Wikimedia

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV heeft een eigen medewerker ontmaskerd als radicale islamist. De 51-jarige man had bovendien plannen om een aanslag te plegen op het hoofdkwartier van de dienst in Keulen, schrijven Duitse media.

AD

Een woordvoerder van de BfV bevestigt dat de man is gearresteerd, maar zegt niets over plannen voor een aanslag. De 51-jarige man met Duits paspoort werkte volgens De Spiegel onder meer als bankbediende en had een gezin. Zijn familie zou niks weten van zijn bekering tot de islam. Hij zou in recente verhoren hebben toegegeven dat hij een terreurdaad plande. De man was pas kortgeleden bij de dienst aangenomen om in de islamistische kringen in Duitsland rond te neuzen, maar leidde daarnaast een dubbelleven. Hij viel tijdens zijn opleiding en inzet verder niet op, maar verzamelde ondertussen wel bedrijfsgeheimen. Deze zijn onder meer teruggevonden op zijn laptop. Via internet had hij contact met diverse andere islamisten waarmee hij over de plannen voor een aanslag communiceerde en de verzamelde staatsgeheimen deelde. Zijn dubbelleven kwam uiteindelijk aan het licht omdat een van zijn contacten een andere medewerker van de BfV was.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal