Bieber op Pinkpop? Guns N’ Roses, of toch Beyoncé?

© ANP

Staat popster Justin Bieber volgend jaar op Pinkpop? De geruchtenmolen rond het festival draait op volle toeren en dat is mede te danken aan sites als Festileaks.nl en sociale media. Vindt Mr. Pinkpop dat zelf nu een last of een zegen?

Ruud Maas

Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet? Agenda-technisch kan Justin Bieber naar Pinkpop komen. Op twee van de drie festivaldagen - 3 en 4 juni - heeft de Canadese popster nog ‘vrij’, op 5 juni volgt een festival in Denemarken en later in Noorwegen en Zweden. Op internet is de mogelijkheid al genoeg om het gerucht voor waar aan te nemen. Maar de man die het echt weet, Pinkpop-baas Jan Smeets, wil de komst - of niet - in ieder geval niet bevestigen.

Smeets zegt zich niet te storen aan sites die, voor hij zijn programma in het voorjaar verklapt, tegen elkaar opbieden met de mogelijke komst van artiesten aan de hand van geruchten of bronnen. „Vroeger moest je een brief schrijven en naar de krant sturen - dat heb ik ook nog vaak gedaan over politiek, onder een valse naam trouwens - en dan hoopte je dat een redacteur je reactie wilde plaatsen. Nu tik je drie regels op Twitter of Facebook en verspreidt een gerucht zich als een lopend vuurtje.”

Zolang ze maar over je fiets lullen in plaats van over je lul fietsen

Muziekpolitie

Artiesten die wellicht komen, worden vaak ook nog bekritiseerd door een zelfbenoemde muziekpolitie die meent te kunnen claimen wie wel of niet op een festival past. Waarbij Bieber dan ‘peuterpop’ zou zijn (maar wel hit na hit scoort en met de grootste namen in de muziekbranche samenwerkt) en ongeveer hel en verdoemenis voor Pinkpop zou betekenen. „Als je de artiesten niks vindt, moet je lekker wegblijven”, vindt Smeets. „De eerste keer dat Robbie Williams naar ons kwam, was dat volgens velen not done. Nou, het was twee keer een fantastisch succes.”

Mensen begrijpen niet hoe het werkt, meent Smeets. „Ze denken dat wij artiesten bellen en vragen of ze naar Landgraaf komen. Nee, wij zijn afhankelijk van het aanbod. Van wie tijd heeft, wie betaalbaar is en van wie niet in een zaal maar op een festival wil spelen. Het is vaak lijdzaam afwachten voor ons en andere festivals.” Met een bak kritiek kreeg hij naar eigen zeggen voor het eerst te maken in 2005, een rampjaar voor Pinkpop. „We kregen het programma niet rond, trokken veel te weinig mensen en daar schreven sites maar al te graag over.”

Instructies volgen

Niet dat Jan Smeets nu alleen gaat zeuren. Natúúrlijk weet hij dat elke keer dat de naam van zijn festival valt, mooi meegenomen is. „Zolang ze maar over je fiets lullen in plaats van over je lul fietsen... Dat zeggen ook de cabaretiers die slechte recensies krijgen maar volle zalen trekken. Ik wil ook dat het veld in Landgraaf vol staat, dan speel ik in ieder geval quitte.” Wat we vooral niet moeten vergeten, zegt Smeets, is dat er een vaste gang van zaken is rond aankondigingen. „Wij volgen de instructies van de artiesten, managers of agenten. En zolang er geen schriftelijke toezegging is, moet ik mijn mond houden.”

Peter Verkennis van Bospop in Weert heeft het online een stuk rustiger. „Wij krijgen meestal alleen positief of negatief commentaar als we de namen hebben aangekondigd en dan vaak in levenden lijve. Op Facebook verschijnen wel wat berichten, maar die lees ik niet echt. Zo’n geruchtenmolen als bij Pinkpop kennen wij niet. Wij hebben veel vaste bezoekers uit Limburg en Noord-Brabant en weinig mensen uit de Randstad die van alles van bepaalde artiesten vinden. Hoewel, zeurkousen houd je altijd. Wij hebben onszelf aangeleerd dat wanneer we acts bekendmaken die al eerder bij ons hebben optreden, we daarbij gelijk nieuwe namen aankondigen. Omdat anders meteen wordt gezegd dat het allemaal een herhaling van zetten is. In zijn algemeenheid vind ik dat je pas moet oordelen als een festival het hele programma bekend heeft gemaakt. Een opvallende act boeken kan altijd, als het totaalplaatje maar klopt.”

Ik verwacht ook nog een verrassing: Guns N’ Roses

Spel

Jos Willemsen is de hoofdredacteur van Festileaks.nl, de site die een belangrijke rol in de geruchtenmachine speelt en graag wat olie op het vuur gooit. De redactie bestaat uit 25 vrijwilligers van wie de helft zich met het verzamelen van nieuws bezighoudt. Ze struinen dagelijks tourschema’s en de sites van buitenlandse festivals af. Dat is een graadmeter voor welke artiesten in het zomerseizoen beschikbaar zijn. Ook kan de club terugvallen op een omvangrijk forum met zo’n 1500 leden die de redactie veel tips aan de hand doet. Willemsen geniet van het spel rond het raden van acts. „Veel media, zoals jullie, berichten meestal pas over een band als de komst van een artiest officieel is aangekondigd. Voor ons is de weg ernaartoe juist enorm interessant, het rekensommetje maken van bands die eventueel kunnen komen. In die geruchtenmachine hopen wij te floreren. We bevestigen op onze site nooit van tevoren dat een artiest ook daadwerkelijk komt, maar wel dat de kans erop steeds groter wordt, zoals nu bij Justin Bieber. Soms zitten we er helemaal naast. You win some, you lose some. Ons doel is om alle headliners van de grote festivals ruim van tevoren goed te voorspellen. Dat is ons al twee jaar op rij gelukt en daar ben ik trots op. Dit jaar is het echter moeilijker dan ooit omdat veel artiesten liever in zalen willen spelen dan op festivals, zoals Coldplay en Robbie Williams.”

Gokje

Of de hoofdredacteur toch een gokje wil wagen wat betreft Pinkpop 2017? Hij twijfelt: „Misschien Kings of Leon of Linkin Park, die op Rock Werchter staan waarmee Pinkpop vaak namen deelt. Ik verwacht ook nog een verrassing: Guns N’ Roses? Of Beyoncé, die wordt genoemd voor Coachella. Het is erg spannend deze keer."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee