Tom Dumoulin uit zorgen tijdens wielergala

© Harry Heuts

Het Limburgs Wielergala herrees gisteren uit zijn as. De leden van de Club 24 kozen na een moeizame stemming voor Tom Dumoulin, die en passant de Limburgse wielerwereld een spiegel voorhield.

Robin van der Kloor

En toen was er alsnog een Limburgs Wielergala, gisteravond in het Provinciehuis in Maastricht. Nadat enkele weken geleden plots bleek dat de verantwoordelijke organisatie helemaal niets had ondernomen, leek het er lang op dat zo ongeveer het meest succesvolle Limburgse wielerjaar ooit niet gevierd kon worden. In een mengsel van woede, schaamte en trots stampten enkele leden van de Club 24, onder wie Jean Houben, Patrick Strouken en Sven Jacobs, in ruim een week tijd alsnog een uitreiking uit de grond. „We zijn blij dat we dit toch nog recht hebben kunnen zetten”, zei Houben.

En dus waren er gisteravond in de Peter Debye-zaal zo’n 150 wielerliefebbers bijeen om de fraaie prestaties van Wout Poels en Tom Dumoulin te vieren. Dumoulin en Mike Teunissen waren erbij. Met Poels, de kersverse Monegask, werd een Skype-verbinding gemaakt. Het was zowaar even pais en vree in de Limburgse wielerwereld.

Roze olifant

Miriam van Es, die de organisatie van het gala in de soep had laten lopen, was niet aanwezig. Hoewel haar rol bij de Club 24 is uitgespeeld, blijft ze invloedrijk: ze heeft als voorzitter van de onlangs opgerichte Stichting Limburg Cycling, samen met manager Milan van Wersch de taak om de miljoenen van de provincie Limburg te verdelen. „We zijn erg benieuwd hoe de stichting gaat functioneren, want momenteel zijn er veel mensen die niet met haar door één deur kunnen”, zei Houben. Maar over die roze olifant in de kamer werd gisteravond, voor een keer, vakkundig heen gekeken. Totdat Dumoulin het woord nam en de wielerwereld in deze provincie een spiegel voorhield: waarom zijn er zowel in Sittard als Valkenburg plannen voor een velodrome? Waarom rijden de jonge talenten niet bij Limburgse clubs? Waarom fuseren de Zuid-Limburgse clubs niet? „Belangrijker dan dat we hier een Limburgse renner van het jaar kiezen is dat we het Limburgse wielrennen vooruit helpen. En daar maak ik me zorgen over.” Na zijn woorden viel er een stilte en daarna applaus.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu