Hiv blijft grote bedreiging voor tieners

© AD

Als er geen maatregelen worden genomen zal het aantal jongeren dat jaarlijks geïnfecteerd wordt met hiv wereldwijd stijgen van de huidige 250.000 naar 400.000 in 2030. Dat staat te lezen in een rapport dat Unicef donderdag heeft gepubliceerd. De organisatie stelt een aantal maatregelen voor om de ziekte terug te dringen.

AD

Aids blijft een van de grootste doodsoorzaken onder tieners, zo staat te lezen in 'For Every Child: End AIDS'. In 2015 alleen al overleden 41.000 tieners aan de ziekte. 'Aids is met name dodelijk voor jongeren, omdat ze minder trouw hun medicijnen slikken dan andere leeftijdscategorieën. Ze leven onregelmatiger en zijn seksueel actief', aldus Jolijn van Haaren, hiv/aids-deskundige bij Unicef Nederland. 'Om deze groep effectiever te behandelen en ervoor te zorgen dat ze het virus niet overdragen, is een mix van biomedische, sociale en economische interventies nodig.'

Maatregelen

UNICEF somt in het rapport maatregelen op om de trend te keren: stel de kwetsbaarheid van tieners in preventie centraal, roep seksueel geweld tegen meisjes een halt toe en maak medische zorg voor tieners met hiv toegankelijker.Wereldwijd leven er bijna twee miljoen tieners met hiv. Nog altijd loopt elke twee minuten een tiener, meestal een meisje, een hiv-infectie op. ,,De wereld heeft veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen aids, maar het gevecht is nog lang niet voorbij, vooral niet voor kinderen en tieners", aldus Unicef-directeur Anthony Lake.Succes is er ook te melden: het aantal baby's met hiv is sterk teruggedrongen doordat zwangere vrouwen op het virus worden getest.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee