Energierekening met 13 euro omhoog in 2017

Print
Energierekening met 13 euro omhoog in 2017

Afbeelding: AD

Gezinnen betalen volgend jaar gemiddeld 13 euro meer voor het gebruik van het gas- en elektriciteitsnet. Dat heeft toezichthouder ACM gisteren bepaald.

Aanleiding voor de prijsstijging is het grote aantal (oude) gasaansluitingen dat moet worden vervangen. Daarnaast heffen steeds meer gemeenten precariobelasting op gas- en stroomnetten die over hun grondgebied lopen. Netbeheerders als Liander en Enexis verhalen die weer op huiseigenaren.

Andere rekenmethode
De netbeheerders wilden hun tarieven eigenlijk met 15 euro verhogen, maar dat vond de toezichthouder te veel. Waar het verschil in zit, is onduidelijk. ,,Waarschijnlijk gebruiken de netbeheerders een iets andere rekenmethode dan wij'', zegt Jeroen Nugteren van de ACM. ,,Wij vinden 13 euro redelijk.''

Gas en stroom worden vanaf 1 januari ook 15 tot 20 euro duurder. Verder moeten gezinnen 17 euro meer betalen voor verduurzaming van de energievoorziening. Het kabinet verdient zo subsidies terug op windparken. Een vierpersoonshuishouden is jaarlijks 50 euro meer kwijt aan gas en licht.