Kwart van alle moorden dit jaar in Amsterdam

Print
Kwart van alle moorden dit jaar in Amsterdam

Afbeelding: ANP

Bijna een kwart van alle gevallen van moord en doodslag gebeurt dit jaar in Amsterdam. Met nog één maand te gaan, zijn er tot nu toe 99 mensen door geweld om het leven gekomen in Nederland, 23 slachtoffers vielen in de hoofdstad. Dat blijkt uit gegevens van de moordatlas.nl, dat al jaren alle gevallen van moord en doodslag turft.

Vorig jaar viel de honderdste dode op 8 november. Aan het eind van het jaar telde Nederland vorig jaar 115 slachtoffers als gevolg van moord en doodslag. Het lijkt er sterk op dat dat aantal dit jaar lager gaat uitpakken. Het aantal gevallen van moord en doodslag daalt al vele jaren achter elkaar.

Helemáál zeker dat het honderdste slachtoffer dit jaar nog niet is gevallen, is het niet. In Emmer-Compascuum overleed dinsdagmorgen 29 november een 72-jarige man bij een brand. Zijn vrouw is aangehouden, maar onduidelijk is nog wat er is gebeurd. Elk jaar zijn er een handvol zaken waarbij pas later definitief te zeggen is of er wel of niet sprake was van moord danwel doodslag.

West-Brabant
Opvallend in 2016 tot nu toe is dat Amsterdam met 23 'geweldsdoden' stevig is gestegen, vorig jaar telde de hoofdstad slechts 15 gevallen van moord en doodslag. In Brabant, vorig jaar dé moordregio van Nederland, liep het aantal gevallen van moord en doodslag sterk terug. De provincie zit tot nu toe op 12, vorig jaar was dat het dubbele. 
Met 23 geweldsdoden in Amsterdam neemt de hoofdstad ineens bijna een kwart van alle gevallen in héél Nederland voor rekening. Tot nu toe.

Toch neemt Eric Slot van moordatlas.nl géén liquidatiegolf of iets dergelijks waar in Amsterdam. ,,Net als in heel Nederland, neemt ook het aantal moorden in Amsterdam over de lange termijn af. Maar er zit wel eens een jaar tussen dat het ineens even stijgt.'' De stijging in Amsterdam dit jaar doet hij daarom af als 'toeval'.

Onthoofd
Amsterdam eigent zich ook de twijfelachtige eer toe een van de opvallendste en meest lugubere moorden van 2016 binnen de stadsgrenzen te hebben. En dat was wél een liquidatie: in maart werd Nabil Amzieb (23) onthoofd en werd zijn hoofd open en bloot op straat neergelegd. 

Vlak daarvoor vond een van de andere in het oog springende moorden plaats: miljonair Koen Everink werd in de nacht van 3 op 4 maart in Bilthoven thuis doodgestoken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →