Verdachte Zeeuwse zedenzaak: Ik ben moslim, ik doe dit niet

© Arie Kievit

Zeven mannen staan vandaag in Middelburg terecht voor het hebben van betaalde seks met een 17-jarig meisje. Eerder deze week hoorden twee mannen en één vrouw, die het meisje tot prostitutie dwongen, al celstraffen tegen zich eisen. Verslaggever Emile Calon volgt het proces en twittert live mee.

AD

Een van de mannen die vandaag terechtstaan is een 49-jarige Middelburger, die leeft van een uitkering. Volgens zijn raadsman heeft hij zichzelf verwond zodat hij vandaag niet voor de rechtbank kan verschijnen. De man ontving het meisje thuis en betaalde 150 euro voor één uur. Volgens de politie zei de verdachte: ,,Ik ben moslim, ik doe dit niet."De Officier van Justitie eist een celstraf van acht maanden, waarvan drie voorwaardelijk tegen de Middelburger. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt met nadruk dat er niet één celstraf en een taakstraf opgelegd mag worden, zoals in de Valkenburgse zedenzaak. Volgens de advocaat van de verdachte heeft zijn cliënt het meisje nooit ontmoet. De politie zou het bewijsmateriaal gemanipuleerd hebben. Ook zou niet duidelijk zijn geweest dat het meisje minderjarig was. Volgens de raadsman was ook de politie tijdens een controle niet direct argwanend. Naast de 49-jarige Middelburger staat een 46-jarige man uit Goes voor de rechter. Hij zou niet gecontroleerd hebben hoe oud het meisje was. ,,In advertentie stond dat ze 22 of 23 was en ze was zwaar opgemaakt." Het meisje had hem verteld dat ze uit vrije wil handelde, iets deed in de zorg en weg was uit Brabant omdat ze een nieuw leven wilde beginnen. ,,Als normale man wil je niet verdacht worden van zo'n vreselijk feit."Beschadigd gezinDe hoofdverdachte in de Zeeuwse zedenzaak, een 21-jarige vrouw uit Vlissingen, hoorde dinsdag 30 maanden cel tegen zich eisen, waarvan 12 voorwaardelijk. Volgens het OM is ze er samen met twee mannen voor verantwoordelijk dat het 17-jarige meisje gedwongen ging werken in de prostitutie. Maandag hoorde een man uit Velp al vier jaar gevangenis tegen zich eisen, en een Goesenaar twee jaar. Het meisje kwam in contact met het trio nadat ze weg was gelopen uit een inrichting. Haar advocate vertelt dat het slachtoffer uit een beschadigd gezin komt.Ze zit op dit moment ondergedoken uit angst voor wraak. Het gaat volgens de advocate van het meisje niet goed met haar. Therapie heeft nog geen effect gehad, waardoor ze nu 'heel zware' therapie moet volgen.GeslachtsziektenHet meisje verklaarde eerder in het proces dat ze per dag vier à vijf klanten moest afwerken. In het begin zouden haar pooiers rekening hebben gehouden met haar wensen, maar later niet meer. Zo moest het slachtoffer onbeschermde seks hebben, waardoor ze twee keer een geslachtsziekte opliep.De verdachten zouden haar onbeschermd hebben achtergelaten bij haar klanten. Voor haar (gedwongen) werk als prostituee kreeg het meisje niet betaald. Ze kreeg volgens de officier van justitie slechts een trui, een broek en een tatoeage.Het slachtoffer zegt zelf dat ze waarschijnlijk nooit kinderen kan krijgen door de geslachtsziekten. Daarnaast is ze 'blijvend bang', mede door bedreigingen door de verdachten. De officier van justitie noemt het 'moderne slavernij'.In totaal moeten veertien mannen zich verantwoorden voor het hebben van seks met het meisje. Eén van hen deed eerder zijn verhaal.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee