Genade voor Herman du Bois in xtc-zaak: geen cel

© AD

Herman du Bois, de man die jarenlang onschuldig vastzat voor de Puttense moordzaak, verdwijnt niet achter de tralies voor xtc-handel. Du Bois heeft altijd volgehouden dat hij er is ingeluisd.

AD

Volgens de rechtbank in Zutphen is Du Bois (55) slecht begeleid na zijn onterechte detentie voor de Puttense moordzaak. Hij kreeg geen publiekelijk excuus. Du Bois was volgens de rechter wel betrokken bij xtc-handel, maar hij verdient hiervoor geen celstraf. Wel krijgt Du Bois 460 uur werkstraf.Du Bois werd in juli 2014 aangehouden nadat de politie bij een inval in een loods grondstoffen voor xtc had gevonden. In het huis van de familie Du Bois werden xtc-pillen gevonden. Ook de twee zoons werden opgepakt.Volgens de rechter had Du Bois een ondergeschikte rol binnen een grote xtc-bende. Hij had geen overzicht van de omvang van de organisatie en verdiende ook geen grote sommen geld, aldus de rechter.KlusjesDu Bois zegt dat hij nooit heeft geweten dat hij werk deed voor een bende die xtc produceerde. De Puttenaar heeft naar eigen zeggen alleen klusjes gedaan voor een kennis: hij dacht dat hij verdelgingsmiddel vervoerde. Zelf was hij vandaag niet in de rechtszaal aanwezig voor de uitspraak.De rechtbank gelooft niet dat Du Bois dacht dat het om 'louter verdelgingsmiddel' ging. Ook de zoon van Du Bois is volgens de rechter schuldig aan betrokkenheid bij drugshandel. BendeleiderOok de hoofdverdachte in de xtc-zaak, de Australiër Yaron A., is vandaag veroordeeld. Hij kreeg 8 jaar cel, dat is minder dan de 10 jaar die door het OM was geëist. A. zat eerder jarenlang achter de tralies voor de smokkel van xtc-pillen. Tijdens een eerdere zitting zei A. dat Du Bois nooit voor hem heeft gewerkt. Maar dat overtuigde het OM niet van Du Bois' onschuld.De veroordeling is een enorme klap voor Du Bois en zijn gezin. In een interview met deze krant, begin dit jaar, zei Anja Du Bois dat ze overtuigd was van de onschuld van haar man. ,,Onze oudste zoon is verslaafd geweest aan de drugs. Denk je dat Herman met die troep in aanraking wil komen? Echt niet. Hij had nooit het risico genomen. Hij wil nooit meer een gevangenis in."Puttense moordzaakHerman du Bois en Wilco Viets werden in 1995 veroordeeld tot tien jaar cel voor de moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in de bossen van Putten. Ten onrechte, bleek bij hun vrijspraak in 2002. Toen hadden de twee hun straf al uitgezeten. De Puttense moordzaak behoort tot de grootste gerechtelijke dwalingen in de Nederlandse geschiedenis.Herman du Bois kreeg een schadevergoeding van bijna 9 ton. Dat geld was snel op, zei Anja du Bois. ,,Achteraf was die schadevergoeding een vloek. Als je een paar ton wint bij de Staatsloterij, krijg je meteen een adviseur en allemaal persoonlijke begeleiding. Maar wij niet."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee