Belgisch bier is de hemel op aarde

Belgisch bier is werelderfgoed.

Belgisch bier is werelderfgoed.© AD

De Belgische biercultuur is verheven tot werelderfgoed door Unesco. De Vlaamse auteur Herman Brusselmans schrijft een ode aan het Belgische bier, goudgeel met een sneeuwwitte schuimkraag van 4,25 centimeter.

Herman Brusselmans

Wij Belgen hebben het beste bier, daar is geen discussie over mogelijk. Hoewel er landen zijn die beweren dat zij het beste bier hebben, onder meer Amerika, Denemarken, Nederland, Zimbabwe en Japan. Daar moet ik eens goed om lachen. Heb je het Zimbabwiaanse bier van het merk N'Konko al geproefd? Nou, ik één keer, en na twaalf glazen van dat bocht riep ik Zimbabwe uit tot een monarchie, installeerde ik een loslopende hond als koning Bundi de Derde, en viel ik een meisje lastig door haar een emmer rivierwater over haar kop te gieten en te zeggen: 'Als je met mij trouwt krijg je een Porsche Panamera.' 'Oké,' zei ze, maar ze was zo lelijk dat ik wel héél dronken moet zijn geweest om haar dat idiote huwelijksaanzoek te doen. WerelderfgoedMaar goed, het Belgische bier is simpelweg werelderfgoed, en de merken die hier garant voor hebben gestaan zijn mondiaal bekend: Jupiler, Maes, Stella Artois, Duvel, Hoegaarden, Chrystal Alken, Delirium Tremens, La Chouffe, Bellevue, noem maar op. Al deze bieren zijn ten eerste erg smakelijk, ten tweede goed voor de darmflora, en ten derde, je wordt er praktisch niet dronken van. Tenzij je overdrijft natuurlijk. Ik herinner me dat ik in 1989 in café Caruso 26 Jupilers had gedronken, en ik was net zo bezopen als toen ik Zimbabwe uitriep tot een monarchie, en het meisje dat ik aan het versieren was vroeg: 'Wat is een monarchie?'. Ik antwoordde: 'Dat is een romanschrijver die zo met jou naar bed gaat', en zo gezegd zo gedaan. In haar studentenkamer wat verderop ging ik met haar naar bed. Nog steeds zo zat als een aap, en in plaats van degelijke seks met haar te hebben, keek ik met dubbele ogen naar haar verzameling gedroogde vlinders. Ik vroeg: 'Zo'n gedroogde vlinder, kun je daar de glazen van je bril mee oppoetsen?' Ik bedoel dat je alles met mate moet doen, vooral roken, drugs, seks, hardlopen en drinken.

UitzonderlijkDoch wat maakt het Belgische bier zo uitzonderlijk? Nou, dat zijn natuurlijk de unieke ingrediënten. En dan met name zuiver water uit de bronnen van Spa, Han en Saint-Coucou; een soort gist die je in geen enkel ander land vindt. Die gewonnen wordt door boeren die daarvoor een speciaal certificaat hebben behaald, na een ingrijpend examen, waarin ze onder meer vragen krijgen over de afkomst van gist, de samenstelling van gist, de etymologie van het woord gist, en op welke manier je gist het beste kunt bewaren (in een metalen kist twintig meter onder de grond, op voorwaarde dat het kleigrond is), en dan is er uiteraard de hop. O, als ik op m'n motorfiets langs de hopvelden van Lovendegem, Waarschoot en Ursel rijd, dan voel ik me de koning te rijk, door het prachtige uitzicht, de schitterende geur, en de algehele melancholie die me overvalt en die me doet terugdenken aan de tijd toen m'n grootvader ook een hopboer was, en ik moest hem helpen bij het pellen van de hop, het inkuilen van de hop, en het doden van de insecten die de hop bedreigden, de zogenoemde 'hopklootjes', een aan de mier verwant diertje dat zo gek is op hop dat het voor een halve gram hop z'n moeder zou verkopen.BeroemdIk wil niet opscheppen maar alleen in België vind je het water, de gist en de hop die ervoor kunnen zorgen dat, later in het productieproces, een fantastisch pilsje geschonken kan worden, goudgeel met een sneeuwwitte schuimkraag van 4,25 centimeter. Geen wonder dat de Belgische cafés over de hele wereld beroemd zijn, trouwens niet alleen voor het bier, maar ook voor de bloedmooie meisjes die er komen, voor de leuke kroeggevechten, en voor de muziekprogrammatie die kan variëren van Marco Borsato tot een kleine symfonie van Mozart, van The Beatles tot Cock And Ball Torture, van Anouk tot Nico Haak & de Paniekzaaiers. Ja, stel het je even voor, je zit in een Belgisch café, met in je gezelschap een magnifiek meisje, op de achtergrond klinkt een tof muziekje van Nico Haak, en allebei heb je een Belgisch biertje voor je neus, waar je, elkaar verliefd in de ogen kijkend, nu en dan van nipt. De hemel op aarde.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee