Duitse ambulances komen naar Limburg

Duitse ambulances komen naar Limburg

Afbeelding: iStock

Duitse ambulances mogen vanaf 2017 in de Nederlandse grensstreek spoedhulp verlenen. Ook de brandweer gaat grensoverschrijdend werken.

In het Duitse Rindern en het Nederlandse Millingen aan de Rijn gaat de brandweer zelfs gezamenlijk personeel oefenen en opleiden.

Aan de grensoverschrijdende hulpverlening is jarenlang gewerkt, aldus Gelders gedeputeerde Michiel Scheffer en Günther Horzetzky, staatssecretaris van Noord-Rijnland-Westfalen.

Tussen Nederland en Duitsland zijn veel verschillen in opleiding en bevoegdheden van hulpverleners. Via het samenwerkingsverband Interreg zijn die verschillen weggewerkt. Zo kregen Duitse hulpverleners bijscholing en hebben alle medewerkers taalcursussen gedaan.

Voor inwoners aan weerszijden van de grensstreek zijn de nieuwe afspraken een uitkomst. In sommige gebieden doet de Nederlandse spoedhulp er een halfuur over om op de plek des onheils te arriveren, terwijl de Duitse vakgenoten nauwelijks vijf minuten nodig hebben. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen