Nederland in actie tegen Duits tolplan

© ANP

Nederland en Oostenrijk stappen gezamenlijk naar de Europese rechter als het Duitse tolplan doorgaat. Ook als de Europese Commissie akkoord zou gaan met de voorwaarden die de Duitse tolheffing op de snelwegen mogelijk maakt, nemen Den Haag en Wenen daar geen genoegen mee.

ANP

Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vandaag in Brussel met haar Oostenrijkse ambtgenoot Jörg Leichtfried afgesproken. België en Denemarken sluiten zich mogelijk aan bij dat initiatief, zei Schultz na afloop van een vergadering van de EU-ministers tegen het ANP.Volgens Duitse bronnen is een akkoord op handen tussen de Duitse verkeersminister Alexander Stobrindt en EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) over de 'Maut'. ,,Dat zijn zorgelijke geluiden", aldus Schultz.Schoonste auto'sVolgens de Duitse plannen kunnen auto's en vrachtwagens binnenkort alleen de grens passeren met een vignet. Er komen drie tarieven voor een vignet van tien dagen. Voor de schoonste auto's moeten buitenlandse automobilisten 5 euro neerleggen voor zo'n vignet. Er komt een middentarief van 10 euro en de zwaarste vervuilers gaan 15 euro voor tien dagen betalen. Duitse automobilisten moeten een jaarvignet aanschaffen, maar krijgen dat terug doordat hun wegenbelasting omlaaggaat.Duitsland denkt door de tol 513,6 miljoen euro per jaar binnen te halen, maar de tegenstanders van de tolplannen denken dat dat veel minder zal zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee