Dokterszoon riskeert twee jaar voor dode op drugsfeestje

© HBVL

Een 29-jarige dokterszoon uit Bilzen moest zich donderdag voor de rechtbank in Tongeren verantwoorden voor de dood van een vriend tijdens een drugsfeestje bij de twintiger thuis. Een cocktail van verschillende drugs en een shot heroïne dat het slachtoffer bij zichzelf in de badkamer toediende, werd de jongen enkele uren later fataal.

HBVL

De twintiger riskeert een celstraf van twee jaar met gedeeltelijk uitstel en een geldboete van 6.000 euro voor schuldig verzuim. Twee betrokken vrienden riskeren eveneens celstraffen van 12 maanden tot twee jaar met gedeeltelijk uitstel omdat ook zij geen hulp boden.

De drie twintigers die zich voor de rechter in Tongeren moeten verantwoorden voor schuldig verzuim aan de dood van een vriend, waren het erover eens: het was een gemoedelijk feestje dat georganiseerd werd op 4 april 2014 in het ouderlijke huis van een van hen, tevens de dokterspraktijk van diens vader. Al blijkt de party met een dertigtal vrienden, onder wie het slachtoffer, niet zo onschuldig als het lijkt. Joints passeerden meermaals en het snuiven van een lijntje cocaïne op toilet of aan de keukentafel bleek die avond geen uitzondering.

BewusteloosRond vijf uur ‘s nachts kropen de dokterszoon, het slachtoffer en twee andere vrienden die in de woning bleven logeren, in bed. Een dag later zou het slachtoffer bewusteloos aangetroffen worden in de badkamer door een van de logees. De twintiger die het feestje organiseerde, kon de man met een tik in het gezicht wakker maken. “Nadien heb ik hem in bed gelegd zodat hij zijn roes kon uitslapen”, vertelt hij. Het meisje dat ook bleef logeren, vond even later een lepel en een spuit in de badkamer toen ze zich wilde opfrissen.

Enkele uren later zou de heroïneverslaafde jongen dood worden aangetroffen in bed. Het openbaar ministerie spreekt over schuldig verzuim omdat de twintigers niet op tijd hebben ingegrepen ondanks de ernstige situatie. “Niemand heeft de vader erbij gehaald. Niemand heeft de ziekenwagen gebeld”, aldus het OM. “Het gaat hier om een egoïstische weigering om hulp te verlenen. Zo moesten ze niets opbiechten over het drugsfeestje.” Toch stellen de advocaten van de verdediging dat er niet kan bewezen worden dat de jongeren bewust hulp hebben geweigerd. “Ze hebben een inschattingsfout gemaakt, ze wilde hem enkel laten uitslapen. Dit is geen schuldig verzuim.” Ze vragen vrijspraak.

De ouders van het slachtoffer eisen een schadevergoeding van 12.500 euro en de terugbetaling van de begrafeniskosten. Zijn broer wil een bedrag van 1.500 euro.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee