Rampvliegtuig mogelijk dupe van noodsituatie ander vliegtuig

Reddingswerkers bergen de lichamen van de verongelukte passagiers.

Reddingswerkers bergen de lichamen van de verongelukte passagiers.© AFP

Volgens Braziliaanse media zou het vliegtuig dat maandag met het voetbalteam van Chapecoense neerstortte in Colombia, geen noodlanding op het vliegveld hebben kunnen maken omdat er op hetzelfde moment een ander toestel met technische problemen aan een noodlanding was begonnen. Een passagier bevestigt dit verhaal.

Chris Klomp

Uit gesprekken tussen verschillende piloten en de luchtverkeersleiding zou blijken dat het tweede vliegtuig, vlucht FC8170 van VivaColombia, net voor het noodsignaal van het later neergestorte rampvliegtuig verzocht om te landen wegens technische problemen en een tekort aan brandstof. De VivaColombia-vlucht had de landing al ingezet toen het rampvliegtuig zelf om een noodlandingvroeg, waardoor ze langer moesten wachten. Een passagier van de VivaColombia-vlucht bevestigt het verhaal op haar Facebookpagina. ,,De piloot had ons op de hoogte gebracht dat er iets mis was", vertelt Maysa Brito. ,,We konden gelukkig veilig landen. Maar toen hoorden we wat er met het andere toestel was gebeurd. Het was bijna het onze geweest", schrijft ze ontdaan. NoodlandingDe piloot had de passagiers gezegd dat het toestel ook brandstof verloor. ,,Hij zei dat er technische problemen waren. We zouden een noodlanding moeten maken op de Jose Maria Cordova luchthaven, hetzelfde vliegveld waar het ramptoestel van LaMia Airlines een noodlanding wilde maken. We waren bang, maar hadden geen idee van de ernst van de zaak. Uiteindelijk kwamen we veilig aan op de grond. Daar moesten we vervolgens 45 minuten wachten."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee