Bom in Brunssum blijkt ‘radio-achtig ding’

Print
Bom in Brunssum blijkt ‘radio-achtig ding’

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

In Brunssum is gistermiddag een hoogbouwflat geëvacueerd. Nadat een oma en kleinzoon waren ontruimd, ontdekte de huismeester een verdacht object. Een explosief?

Rond kwart voor één gistermiddag kreeg de politie van medewerkers van woningcorporatie Weller te horen dat zich in een flatwoning aan de Europalaan een ‘verdacht object’ bevond. Nadat een overlast veroorzakend huishouden aan het eind van de ochtend uit het appartement was gezet, had de huismeester een verdacht object ontdekt. Het zou een explosief kunnen zijn.

Later bleek het, in de woorden van de politievoorlichter Hub Haenen, om een „radio-achtig ding of knutselwerk” te gaan. Geen explosief of een bom. Ook de woorden ‘gewoon een radio in een doos’ vielen. Maar dat wisten de politie en de brandweer om één uur nog niet. Uit voorzorg werd de hele rechterhelft van de geschakelde hoogbouwflat geëvacueerd. 

Opruimingsdienst
Tientallen bewoners konden desgewenst terecht in Klaver Vier, het buurthuis van Brunssum Noord. Velen bleven buiten achter de politie-afzetting staan. Iedereen moest wachten tot de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het sein ‘veilig’ kon geven. Dat kwam pas om vier uur. Medewerkers van de EOD waren even daarvoor naar buiten gekomen met een doorzichtige plastic tas, waarin zich het ‘radio-achtige knutselwerk’ bevond. De politie had eerder al op een andere plaats een verwarde jongeman van 24 aangehouden. Volgens buren woonde deze man zelf niet in het onderzochte appartement op de derde etage. De woning was van zijn oma.

Plekje
Hij was wel vaak bij oma en zou dan voor overlast hebben gezorgd. „De politie is meer dan eens langs geweest”, zegt een buurman. „Dan vluchtte hij soms via ons balkon.” Flatbewoonster Kitty Gijsen (56) zegt dat de jongeman „echt heel veel bij oma was.” Zoveel zelfs dat menigeen dacht dat hij er woonde. Gijsen: „Hij was 24 uur per dag op, leek het voor de buurt. Veel in- en uitlopen. Al een paar jaar.” Volgens buurvrouw Benita Hoving (44) was hij in de war. „Geen slechte jongen, maar iemand die ook wel iets voor anderen wil betekenen. Hij probeerde z’n plekje te vinden. Toen ik vandaag naar de sportschool ging, zat hij onder aan de trap met een hand in het verband.” Buurtbewoners wisten te melden dat hij zou hebben gezegd: ‘Als ik eruit moet, dan neem ik de hele flat mee.’ Woorden die de politievoorlichter kon bevestigen noch ontkennen.

Burgemeester Luc Winants oordeelde naderhand dat de huismeester niet overdreven had gehandeld. Niet alleen omdat het een flat met veel bewoners betrof, maar ook omdat de man verward was geweest en er met hem een incident bij de ontruiming had plaatsgevonden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen