'Pietendiscussie bezorgt kinderen schuldgevoel'

Print
'Pietendiscussie bezorgt kinderen schuldgevoel'

Afbeelding: AD

Eén op de drie ouders van kinderen die in Sinterklaas geloven geeft aan dat hun kind last heeft van de voortslepende Zwarte Pietendiscussie.

Zeven procent van de ouders van gelovige kinderen geeft aan dat hun kroost veel last heeft van de discussie, 27 procent antwoordt dat dit enigszins het geval is. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau I&O Research onder bijna 3000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Als de betreffende ouders gevraagd wordt te omschrijven waar de last die hun kinderen ondervinden uit bestaat, vallen termen als 'verwarring' en 'onbegrip'. Eén ouder zegt: ,,De kinderen weten: Zwarte Piet is lief. En ze schrikken er van dat er mensen zijn die hem niet lief vinden.''

Verwarrend
De ouders geven aan dat de media een nadrukkelijke rol spelen in het veroorzaken van de last, maar ook familieleden. Eén van de ondervraagde ouders: ,,Kinderen horen volwassenen, media of oudere broers of zussen erover. Dat veroorzaakt verwarring en bij sommigen zelfs zorgen en schuldgevoel.''

De kinderen weten: Zwarte Piet is lief. En ze schrikken er van dat er mensen zijn die hem niet lief vinden

Andere reacties uit het onderzoek: ,,Sommige ouders, scholen en media houden vast aan het oude, anderen proberen mee te werken aan een nieuw beleid. Dat is verwarrend voor kinderen.'' En: ,,De Mondriaanpieten zijn ook voor hen een raar fenomeen. Ze begrijpen niet waarom een Piet eerst zwart was (door roet) en nu blauw, geel, rood enzovoort. Ze vinden dit raar en niet leuk.''

Iets minder dan de helft van de kinderen die in Sint geloven krijgen van hun ouders uitleg over het uiterlijk van Piet. Van die groep vindt driekwart dat ze daar 'heel goed' of 'goed' in slagen.

Veranderingen
De veranderingen die RTL (alleen nog maar roetveegpiet op de buis) en het Sinterklaasjournaal van de NTR (ook Mondriaanpieten, witte Pieten en roetveegpieten naast Zwarte Piet) dit jaar doorvoeren kunnen maar op weinig instemming rekenen van de ondervraagden. 

62 Procent van hen vindt de metamorfose die Piet bij RTL heeft ondergaan 'slecht' of 'heel slecht', 58 procent oordeelt in die termen over de wijzigingen bij het Sinterklaasjournaal.

Bijna tweederde van de ondervraagden (65 procent) vindt dat Zwarte Piet helemaal niet moet veranderen, 14 procent is voor een kleurenmix onder de Pieten, 1 procent oordeelt dat Piet helemaal moet worden afgeschaft. I&O-onderzoeker Peter Kanne vergeleken deze keuze ook met de politieke gezindte. 

Van de mensen die aangeven dat de PVV de partij van hun eerste voorkeur is vindt 96 procent dat Piet zwart moet blijven. Ook de SGP (85 procent) en 50+ (83 procent scoorden hoog). Onder PvdA-stemmers ligt dat percentage op 35, bij het electoraat van GroenLinks het laagste: 27 procent.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →