Kansloze asielzoeker uit Noord-Afrika maakt opvang onveilig

Print
Kansloze asielzoeker uit Noord-Afrika maakt opvang onveilig

Afbeelding: ANP

Personeel in asielzoekerscentra voelt zich onveilig door asociaal en crimineel gedrag van asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen. In een brandbrief aan de directie zeggen personeelsleden dat de situatie in de centra 'onhoudbaar wordt'. De asielzoekers uit vooral Marokko en Algerije hebben nagenoeg geen kans op een verblijfsstatus, maar de laatste maanden zijn ze met honderden naar Nederland gekomen.

De brandbrief aan de directie is afkomstig van de ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en is in het bezit van deze krant. De OR pleit voor een aparte opvang voor deze mensen met 'een sterk versoberd regime'. ,,De grens is bereikt. Om erger te voorkomen zijn onmiddellijke maatregelen noodzakelijk."

De OR schrijft dat werknemers 'hun werk niet langer veilig en goed kunnen uitvoeren'. ,,Daarmee komt ook de veiligheid en opvang en begeleiding van de overige asielzoekers onder druk te staan."

Serieus
Tot en met oktober dit jaar hebben volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst 1.743 mensen uit Marokko, Algerije en Tunesië asiel aangevraagd. Over heel 2015 waren dat er 206. Het merendeel komt uit een ander EU-land, vaak Duitsland, waar hun aanvraag is afgewezen. Dat staat deze groep ook in Nederland te wachten.

Het COA zegt de brandbrief zeer serieus te nemen en met de OR in gesprek te zijn over verbetering van de veiligheid. ,,Dat er iets moet gebeuren is duidelijk", aldus een woordvoerder. De OR zelf wil de brief niet nader toelichten.

Onveilig
Een medewerker van een azc schetst in een gesprek met de redactie uit eigen ervaring de dagelijkse praktijk: ,,De meesten zijn criminelen, jatten alles wat los en vast zit. En ze blowen en drinken tot diep in de nacht, draaien harde muziek. Met name vrouwelijke collega's voelen zich onveilig bij deze groep."

De burgemeester van Groningen trok twee weken geleden al aan de bel, vanwege het hoge aantal zakkenrollende Marokkaanse asielzoekers in het stadscentrum. 

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft toen maatregelen afgekondigd, zoals versnelde juridische procedures. Eerder dit jaar kondigde Dijkhoff de inrichting van een zogenoemde 'aso-azc' aan. Het COA is nog in overleg met gemeenten over een goede locatie voor zo'n opvangcentrum.