'Wie beweert dat er geen vierde kernramp komt, liegt'

Print
'Wie beweert dat er geen vierde kernramp komt, liegt'

Afbeelding: archief iStock

De angst dat het een keer goed misgaat in Tihange, is groot. Dat bleek woensdag op een discussieavond met ruim 500 burgers in Aken. De bezoekers werden niet gerustgesteld. België mag zelf weten hoe energie wordt opgewekt. De EU staat machteloos. Tien vragen.

In de regio Aken, maar ook in Maastricht en Eijsden en in toenemende mate in de rest van Limburg maakt men zich zorgen over de veiligheid van de kernreactor Tihange 2, die een reactorvat heeft waarin duizenden scheurtjes zitten. Als het daar ooit flink misgaat, kan dat verwoestende gevolgen hebben in de verre omtrek. Er is dan een kans van 30 procent dat deze regio wordt besmet met radioactiviteit die drie keer hoger is dan wat veilig is, en een kans van 10 procent dat de Euregio lange tijd onbewoonbaar wordt. Ondanks allerlei verontrustende signalen peinst eigenaar Engie Electrabel er niet over de reactor te sluiten.

Waarom denken de Belgen anders over de veiligheid van hun kerncentrales dan de buurlanden?
Dat had woensdag in Aken duidelijk moeten worden tijdens een groot debat over het Belgische kernenergiebeleid. Helaas schitterde de directeur van de Belgische kernenergie- waakhond FANC door afwezigheid: directeur Jan Bens wilde zich als onafhankelijke toezichthouder niet mengen in politieke of ideologische discussies. Ook de eigenaar van de centrale, Engie Electrabel, weigerde iemand naar de discussieavond af te vaardigen. En de Belgische ministers van Energie en van Binnenlandse Zaken zeiden af omdat ze „geen tijd” hadden.

Lees ook: Nucleaire ramp Tihange maakt Tsjernobyl van Limburg

De sprekers die er wel waren, waren het met elkaar eens dat de reactoren Tihange 2 evenals Doel 3 bij Antwerpen zo snel mogelijk gesloten moeten worden.

Waarom zouden die kernreactoren meteen dicht moeten?
In 2012 werden scheurtjes ontdekt in de stalen reactorvaten waarin de kernsplijting plaatsvindt. Aanvankelijk leek het in Tihange om 2000 scheurtjes van een paar centimeter te gaan. Een jaar later verklaarde FANC-directeur Jan Bens dat de reactoren intensief waren onderzocht en „101 procent zeker” waren bevonden. Maar in 2014 bleken er in het reactorvat van Tihange 2 ruim 3000 scheuren te zitten, en de grootste was 6,3 centimeter. Toch mogen de reactoren openblijven, want volgens Electrabel zitten die scheurtjes er al sinds de reactoren 40 jaar geleden werden gebouwd. 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →