Do's-and-don'ts voor kersverse ouders

Print
Als kersverse ouder heb je heel wat vragen. Soms zijn die makkelijk te beantwoorden, soms zijn de meningen in opvoedland verdeeld. Een aantal stellingen onder de loep genomen.

Je verwent je baby als je hem oppakt wanneer hij huilt
Wat te doen als je baby huilt? Hem meteen oppakken en knuffelen of laten liggen en wachten totdat hij vanzelf stopt met huilen? Als je baby huilt, heeft dat altijd een reden. Het kan zijn dat hij honger heeft, darmkrampjes of een vieze luier. Maar ook dat hij zich verveelt of aandacht wil. Probeer altijd achter de oorzaak van het huilen te komen. Niet altijd zal dat lukken. Soms huilen kinderen nu eenmaal zonder aanwijsbare reden. In de conceptrichtlijn ‘Slaap en slaapgedrag van kinderen’ van TNO wordt ouders geadviseerd hun baby zelf in slaap te laten vallen en hem langere tijd te laten huilen als dat niet lukt. Je baby laten huilen wordt de 'Cry It Out' methode genoemd. Aanbevolen wordt om drie minuten te wachten als je baby gaat huilen nadat hij in bed is gelegd en jij de kamer uit bent. Troost dan je baby kort en ga weer weg. Begint je kind opnieuw te huilen, wacht dan vijf minuten en de volgende keer tien minuten. Uiteindelijk leert je baby zo om zelf in slaap te vallen. Voorstanders van deze methode menen dat je je baby verwent als je hem te snel gaat troosten. Maar troosten helpt om je kind zich veilig te laten voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat van verwennen geen sprake is bij kinderen jonger dan een half jaar. Pas als ze die leeftijd hebben bereikt, huilen ze soms om aandacht te krijgen.Een baby heeft baat bij rust en regelmaat
Al meer dan een eeuw geleden werd jonge ouders geleerd dat rust, reinheid en regelmaat belangrijk zijn voor een baby. En nog steeds blijken de drie R’s in de praktijk te werken. Als je baby een paar weken oud is en huilerig wordt, kan het zijn dat zijn ritme van slapen en eten is verstoord. Regelmaat is dan het toverwoord. Dat betekent niet dat je volgens de klok moet leven en alle handelingen met je kind op gezette tijden moet uitvoeren. Wat dan wel? Ontwikkel een vaste volgorde van voeden, knuffelen, spelen in de box en slapen en herhaal dat elke dag op dezelfde manier. Zo leert je kind een patroon herkennen. Ook rust is voor een baby belangrijk. Om ervoor te zorgen dat je kindje goed kan slapen, kun je hem beter niet blootstellen aan te veel prikkels. Laat hem liever in zijn eigen bedje slapen dan bijvoorbeeld in de box. Zorg ook dat je zelf niet gestresst bent, want dat voelt je baby feilloos aan. Natuurlijk is de ene dag drukker dan de andere. Lukt het een keer niet om je vaste patroon te volgen, dan is er geen man overboord. Probeer het gewoon weer de volgende dag.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →