'Help, mijn kind wordt gepest'

Print
'Help, mijn kind wordt gepest'

Afbeelding: ANP

Ongeveer 1 op de 10 kinderen in de basisschoolleeftijd en 1 op de 12 in het voortgezet onderwijs heeft te maken met pesten. Soms tijdelijk, soms langdurig. Om gepeste kinderen te helpen, zijn er op veel scholen anti-pestprogramma’s. Helpen die? En wat kun je als ouder zelf doen?

“Mijn stiefkind zit niet op voetbal. Hij houdt van paarden. En dan hoor je er in ons bekrompen dorp niet bij. De ’stoere’ kinderen uit zijn klas maken hem het leven zuur.” Berichten als deze zijn dagelijks te vinden op internet. Van ouders of van kinderen die radeloos zijn omdat ze worden gepest. Scholen besteden steeds meer aandacht aan het probleem. Gelukkig maar, want wie als kind lang wordt gepest, kan daar flink last van hebben, zelfs als volwassene nog. Pesten kan onzekerheid aanwakkeren, een gevoel van machteloosheid en minderwaardigheid oproepen en leiden tot isolement. Het is daarom belangrijk om op tijd de signalen van pesten te herkennen.

Niet elk kind is even vatbaar voor pesterijen. De meeste kinderen die gepest worden, zijn ‘anders’ dan hun medeleerlingen. Qua uiterlijk bijvoorbeeld, maar ook vanwege hun seksuele geaardheid of een fysieke handicap. Vaak hebben gepeste kinderen een negatief zelfbeeld en zijn ze wat onzekerder, gevoeliger en stiller dan hun klasgenoten.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu