Wereldkampioen Rosberg zorgt voor schokgolf in F1

Print

Afbeelding: Nieuwsblad

Nico Rosberg heeft amper vijf dagen na zijn wereldtitel compleet verrassend zijn afscheid van de Formule 1 aangekondigd. In een statement op Facebook legt de 31-jarige Duitser de nadruk op de grote druk waar hij onder stond en de opofferingen die hij moest maken. “Vanaf het moment dat ik zo zwaar onder druk kwam te staan, begon ik te denken om er in het geval van een wereldtitel een punt achter te zetten.”

Rosberg zit momenteel in Wenen, waar vrijdagavond zijn trofee als wereldkampioen zal krijgen op het jaarlijkse gala van de Internationale Autosportfederatie (FIA). “Maar er is ook nog iets anders aan het gebeuren: ik zit al 25 jaar in het racen en al die tijd is het mijn grote droom geweest eens wereldkampioen Formule 1 te worden”, verklaarde hij op zijn Facebook-pagina. “Daar zijn al mijn harde werk en opofferingen altijd voor geweest, en nu heb ik het bereikt. Ik heb mijn berg beklommen en sta nu op de top, dus dit voelt goed.”


“Dit seizoen was zo verdomde zwaar. Na twee teleurstellende jaren was ik gemotiveerder dan ooit tevoren. En dat had natuurlijk ook zijn impact op de mensen waar ik van hou - de hele familie heeft opofferingen moeten maken, alles moest wijken voor ons doel. Ik kan niet genoeg woorden vinden om mijn vrouw Vivian te bedanken. Zij is ongelofelijk geweest. Ze begreep dat dit jaar het grote jaar was, onze kans om het te doen, en ze gaf me de ruimte om tussen elke race helemaal te recupereren terwijl zij elke nacht naar ons dochtertje keek en dingen van mij overnam toen het echt menens werd.”

“Ik heb echt alles gegeven wat ik had, en ik wil dat volgend jaar niet nog eens doen”, legde de Duitser uit op Youtube. “Dus ik heb besloten er een punt achter te zetten en te stoppen met racen. Ik ga mijn hart volgen. Je leeft maar één keer en dit voelt gewoon goed.”

Rosberg speelde al twee maanden met idee
“Vanaf het moment dat ik won in Suzuka (begin oktober in Japan) en ik wist dat de wereldtitel in mijn handen lag, kwam ik onder grote druk te staan en begon ik te denken om er een punt achter te zetten als ik wereldkampioen werd. Zondagmorgen in Abu Dhabi (net voor de beslissende wedstrijd) wist ik dat het mijn laatste race zou kunnen zijn en dat gevoel maakte mijn hoofd vrij. Ik wilde van elk deeltje van de race genieten, in de wetenschap dat het de laatste keer zou kunnen zijn... en toen begon ik eraan en beleefde ik de meest intense 55 rondes van mijn leven. Ik heb mijn beslissing maandagavond genomen. Nadat ik er een dag over heb nagedacht, heb ik het eerst aan Vivian (zijn echtgenote) en Georg Nolte (management) verteld.”

“Het enige wat mijn beslissing moeilijk maakt is omdat ik mijn racestal in een moeilijke situatie breng. Maar Toto (Wolff, de grote baas van Mercedes) begreep het. Hij zag meteen dat ik helemaal overtuigd was en stelde me gerust. Mijn grootste prestatie in de Formule 1 zal altijd deze wereldtitel met deze geweldige groep mensen, de ‘Silver Arrows’, blijven. Nu ga ik gewoon van het moment genieten. Ik ga tijd nemen om van de volgende weken te genieten, na te denken over het seizoen en plezier te beleven aan elke ervaring die mijn richting uitkomt. Daarna zal ik de bladzijde omslaan en zien wat het leven nog voor me in petto heeft...”

Na 11 seizoenen afscheid van Formule 1
De Mercedes-piloot kroonde zich zondag in Abu Dhabi voor de eerste keer in zijn carrière tot wereldkampioen in de Formule 1. De zoon van voormalig wereldkampioen Keke Rosberg hield in de race om de wereldtitel Lewis Hamilton achter zich. In 2014 en 2015 moest hij telkens zijn Britse ploegmaat voor zich dulden.

Na 11 seizoenen in de Formule 1 houdt Rosberg het dus voor bekeken. De Duitser reed van 2006 tot 2009 voor Williams. Daarna kwam hij in actie voor Mercedes. In totaal won Rosberg 23 Grote Prijzen, hij behaalde 30 polepositions.

Portret Nico Rosberg
Naam: Rosberg
Voornaam: Nico
Geboortedatum: 27 juni 1985 (31 jaar)
Geboorteplaats: Wiesbaden (Dui)
Nationaliteit: Duitser
Lengte: 1,78 m
Gewicht: 69 kg
Renstal 2016: Mercedes-AMG
Palmares in de F1: 205 GP’s
Renstallen: Williams (2006-2009), Mercedes-AMG (2010-2016)
Debuut in de F1: Bahrein 2006
Zeges: 23
Eerste zege: China 2012
Laatste zege: Japan 2016
Podia: 53 (zeges inbegrepen)
Polepositions: 30
Snelste ronde: 20
Opgaves: 32
Eindstanden WK: 1e (2016), 2e (2014, 2015), 6e (2013), 7e (2009, 2010, 2011), 9e (2007, 2012), 13e (2008), 17e (2006)