Advocaat in zedenzaak: Straf is absurd

Print
Advocaat in zedenzaak: Straf is absurd

Afbeelding: AD/Arie Kievit

Het OM heeft vandaag tegen zes mannen die seks met een 17-jarig meisje hadden een celstraf geëist. De officier van justitie wil alle zes verdachten acht maanden, waarvan drie voorwaardelijk, achter de tralies zien. Donderdag eiste het OM al vier tot acht maanden cel voor zeven andere klanten van het slachtoffer.

De seks vond bij de klanten thuis plaats of in een auto. De heren die haar boekten via een advertentie op sekssite Kinky.nl hadden er naar eigen zeggen geen idee van dat ze minderjarig was. Wel hadden ze door dat het slachtoffer gedwongen werd, maar ze betaalden toch 100 tot 150 euro voor een uurtje 'gezelschap'. Seks zonder condoom kostte 20 euro extra.

De eerste verdachte, een man uit het Zeeuwse Kapelle, die vandaag voor de rechter staat heeft net als veel anderen spijt dat hij het meisje niet om haar ID heeft gevraagd. ,,Ik vind het verschrikkelijk dat ze waarschijnlijk geen kinderen kan krijgen", betuigt hij. 

Het slachtoffer zei eerder zelf dat ze waarschijnlijk nooit kinderen kan krijgen door de geslachtsziekten die ze opliep. Daarnaast is ze 'blijvend bang', mede door bedreigingen door de verdachten. Ze zit op dit moment ondergedoken. Het gaat volgens de advocate van het meisje niet goed met haar. Therapie heeft nog geen effect gehad, waardoor ze nu 'heel zware' therapie moet volgen.

Shock
Bij veel van de verdachten die terecht staan was de shock groot toen ze ontdekten dat het meisje slechts 17 jaar oud is en inderdaad gedwongen werd tot prositutie door een man uit Vught, een man uit Goes en een 21-jarige vrouw uit Vlissingen. ,,Ik schaam me zo", zegt een klant uit Middelburg. De man is getrouwd en heeft veel schulden.

De officier van justitie wil de mannen desondanks niet weg laten komen met één dag cel en een taakstraf, zoals in de Valkenburgse zedenzaak. ,,Seksueel misbruik van een minderjarige moet zwaarder bestraft worden. De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan jeugdprostitutie. Dat is een ernstig feit." 

Tegen vier van de zeven klanten die gisteren voor de rechter verschenen werd acht maanden cel geëist, waarvan drie voorwaardelijk. Vandaag werd die strafeis zesmaal uitgesproken. De advocaten van de verdachten vinden het stuk voor stuk veel te hoge straffen. ,,Ze was op twee maanden na 18 jaar. Het is absurd dat je zo'n straf krijgt voor iets dat twee maanden later gewoon mag." 

De jongste verdachte die vandaag werd behandeld is 27. Hij noemt de seks 'plichtmatig' en vreest zijn baan en woning kwijt te raken bij een gevangenisstraf. Hij vindt het vreselijk voor het meisje en wil graag iets voor haar betekenen, maar is ook kritisch op de politie. ,,Hadden de controleurs van de politie hun werk beter gedaan, dan was dit allemaal niet gebeurd." 

Inrichting
De hoofdverdachte in de Zeeuwse zedenzaak, een 21-jarige vrouw uit Vlissingen, hoorde dinsdag 30 maanden cel tegen zich eisen, waarvan 12 voorwaardelijk. Ze zegt dat ook zij gedwongen werd om te werken als prostituee. Toen ze zwanger raakte van de verdachte uit Velp zette zij het 17-jarige slachtoffer aan tot prostitutie. Ze maakte een advertentie voor een sekssite en bracht het meisje weg. ,,Dat moest, want ik kon het niet doen. Ik was zwanger", zegt de moeder tegen de rechter.

Maandag hoorden haar handlanger en vader van haar kind, een man uit Velp, al vier jaar gevangenis tegen zich eisen en een Goesenaar twee jaar.   

Het meisje kwam in contact met het trio nadat ze weg was gelopen uit een inrichting. Volgens haar advocate komt het slachtoffer uit een beschadigd gezin.

Donderdag wordt de laatste verdachte gehoord. Op 19 december wordt in alle zaken uitspraak gedaan.