Kostte zoektocht naar videospelletje 71 mensen het leven?

Print
Kostte zoektocht naar videospelletje 71 mensen het leven?

Afbeelding: ANP

Kan het zijn dat het vliegtuig van het Braziliaanse voetbalteam van Chapecoense te laat opsteeg omdat één van de spelers een videospelletje kwijt was? Het zou verklaren waarom vlucht CP-2933 van LaMia Airlines vertrok met een brandstoftekort. Zo blijkt uit de informatie van thuisgebleven verdediger Demerson.

Het onderzoek naar de ramp van dinsdag is nog bezig, maar uit gelekte audiotapes bleek al dat piloot Miguel Alejandro Quiroga aan de luchtverkeersleiding liet weten dat hij zonder brandstof zat. Terwijl hij een noodlanding inzette naar de luchthaven van Medellin in Colombia, viel de machine echter stil en crashte het vliegtuig tegen een berg. 71 van de 77 inzittend kwamen om.

Een Whatsapp-groep die gebruikt werd door de spelers, geeft nu een nieuwe verklaring. Omdat een speler niet wilde vertrekken zonder dat hij een verloren videospelletje had teruggevonden, zou het vliegtuig bij een tussenstop met ruim 20 minuten vertraging zijn opgestegen. Zo onthult verdediger Demerson Bruna Costa (30) die door een blessure niet kon deelnemen aan finale van de Copa Sudamericana in Colombia, waar het Braziliaanse team naar onderweg was.

Aanmoedigen
“We gebruiken Whatsapp om grapjes met elkaar te delen, maar ook zodat de thuisblijvers de teamgenoten kunnen aanmoedigen voor een belangrijke wedstrijd. Het laatste berichtje in de groep werd gestuurd door Chinho (manager van de club, nvdr) die lachte met een andere speler. Die zou zijn vergeten om zijn videospelletje uit zijn bagage te halen vóór die werd ingechekt. Hij zei dat de vlucht met vertraging vertrok omdat ze nog hebben geprobeerd om het spelletje uit die bagage te halen”, aldus Demerson.

Vermoedelijk werd de bagage mét het videospelletje ingechekt in de luchthaven van Sao Paulo, waar het vliegtuig vertrok. Bij een tussenstop in Santa Cruz in Bolivia zou het personeel hebben geprobeerd de tas van de speler terug te vinden. De sfeer op het vliegtuig was in ieder geval goed, want verschillende spelers van het team gingen op de foto met boordcommandant Quiroga.

Het werd een vertraging met grote gevolgen, want omdat het vliegtuig pas na acht uur ’s avonds opsteeg zou het niet meer gelukt zijn om onderweg bij te tanken in de luchthaven van Cobija, op de grens met Colombia. De luchthaven daar opereert namelijk niet meer na middernacht. En zo komt het dat de brandstof die het vliegtuig vier uur lang in de lucht moest houden net voor de landing opgeraakte. De brandstoflimiet van het vliegtuig, een BAE 146 Avro RJ85, ligt namelijk net onder de afstand tussen Santa Cruz en Medellin.

Schuld
Maar dit wil niet zeggen dat de spelletjesverslaafde voetballer schuld draagt. “De piloot was de enige die verantwoordelijkwas voor de beslissing om niet bij te tanken, hij dacht dat hij nog voldoende brandstof zou hebben”, zo laat Gustavo Vargas, directeur van de getroffen luchtvaartmaatschappij LaMia, weten. En zo redeneert ook de Boliviaanse luchthavenautoriteit, die de licentie van LaMia schrapt om over het land te vliegen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →