Het nieuwe culturele hart van Kerkrade

Print

Afbeelding: Marco Heyda

Studeren in een kabelbaankarretje, relaxen op de tribunetrap of koken in de laadbak van een truck. Het college in Kerkrade heeft grote ambities voor het culturele deel van het centrumplan en vraagt daarom 7,2 miljoen euro extra, een verdubbeling van het budget.

In het oorspronkelijke idee, door wethouder Jo Bok omschreven als 1+1=2, worden het theater en de nieuwe bibliotheek samengevoegd.

Omdat Bok en ontwerper/architect Aat Vos het basisidee zien als een gemiste kans, rollen ze een nieuw plan uit: 1+1=17. Eén multifunctionele open ruimte met naast het theater en de bibliotheek een ‘cultureel middenveld’, waar plaats is voor lokaal talent. Een ‘stedelijke huiskamer’ voor iedereen.  Een ontmoetingsplek met een bijzondere inrichting.

Volgens Vos voldoet het nieuwe idee precies aan de vraag van deze tijd. „Dit soort projecten zijn over de hele wereld een groot succes”, zegt hij. „Zo ook in Olso in Noorwegen waar ik  de kinderbibliotheek Biblo Tøyen volgens dit principe heb ingericht. De bezoekersaantallen zijn enorm. Het is het gereedschap voor een levendige stad.”

Bijgevoegd een fotoserie van Biblo Tøyen in Noorwegen. 


In De Limburger van zaterdag meer over het nieuwe culturele hart van Kerkrade
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →