Top 2000: Queen keert terug op troon

Print
Top 2000: Queen keert terug op troon

Afbeelding: PR Queen

Bohemian Rhapsody van Queen is na één jaar terug als lijstaanvoerder van de Top 2000. Ondanks een recordaantal stemmen is alles weer bij het oude in de top van het klassement met mooiste liedjes ooit.

Het jaar van de tranen om de grote doden van de popmuziek was het. Maar het verdriet over het verscheiden van David Bowie, Prince of Leonard Cohen kleurt de jaarlijkse Top 2000 maar in beperkte mate. 

Queen is na een jaar troonsafstand weer terug als koning van de lijst met Bohemian Rhapsody. Het is de 14e keer dat de song bovenaan staat. De Eagles, dit jaar ook zwaar getroffen met overlijden van zanger Glenn Frey, staan op 2 met Hotel California en Led Zeppelin is terug in de top drie met Stairway to Heaven. Zo heeft de top 3 zijn vertrouwde vorm weer aangenomen. De jaren 2012 en 2013 leverden aan de top dezelfde volgorde op. 

Lennon
De lijstaanvoerder van vorig jaar, John Lennons Imagine, is van het erepodium gevallen. De song kreeg vorig jaar extra aandacht als hymne van de hoop na de terreuraanslagen in Parijs. Dit jaar leken Prince' Purple Rain en Bowies Heroes kans te maken op een topklassering. Maar hoewel die songs zeker flink stijgen in het klassement, kwamen ze niet in de buurt van de status van Queen. Die band kreeg vlak voor de gisteren afgesloten stemweek ook veel extra publiciteit vanwege de 25ste sterfdag van zanger Freddie Mercury. 

Top 2000 kenner Leo Blokhuis had een top 3-plek voor Prince of Bowie verwacht. Hij vermoedt dat de breedte van hun liedcatalogus hen heeft opgebroken. ,,Beide grootheden komen ongetwijfeld met meerdere hits verspreid voor in de uiteindelijk lijst. Dat zul je niet zo snel zien met The Eagles en Led Zeppelin. Die hebben met Hotel California en Led Zeppelin ieder een duidelijk aanwijsbare klassieker.''

Record
Omdat Radio 2 de stemmogelijkheden aanzienlijk verruimde - in totaal mochten 35 liedjes worden uitgekozen - bereikte het aantal stemmen een record. Opvallend is de leeftijd van de stemmers op de drie hoogst genoteerde nummers. Hoewel Bohemian Rhapsody dit jaar 41 jaar oud werd, won de song ook bij de stemmers onder de 35 jaar. Ook bij de middengroep van 35 tot 55 jaar was Queen favoriet. Alleen de 55-plussers kozen in meerderheid voor Hotel California, dat in 1977 uitkwam. 

Popdeskundige Blokhuis heeft een verklaring voor de populariteit van de jaren 70. De welhaast onwrikbare positie van de nummers heeft volgens hem met veel factoren te maken. Zo verwijst hij naar wetenschappelijke studies over muzieksmaak. ,,In de jaren '80 werd voor de eerste keer de muziekvoorkeur van jongeren getest. Ze bleken vooral te houden van de sound van de fifties en sixties. Met name de muziek uit de sixties - een tijd dat er supergoeie muziek werd geproduceerd. Twintig jaar later werd de studie nog eens gedaan. Daaruit kwam naar voren dat jongeren de muziek uit de eighties het beste vinden. 

Opvoeding
De uitkomsten van beide onderzoeken verklaren, zo stelt hij vast dat opvoeding veel te maken heeft met muzieksmaak. ,,De muziek die kinderen hun ouders horen draaien, geeft hen op latere leeftijd een warm, nostalgisch gevoel. Zo stemmen de kinderen van Top 2000-liefhebbers vaak in het kielzog van hun ouders.'' 

Buiten de top 3 rekent Blokhuis toch op een aanzienlijk aantal veranderingen in de uiteindelijke lijst, ook bij de eerste tien posities. ,,Je ziet steeds meer Coldplay  en Claudia de Breij, met Mag Ik Dan Bij Jou, opduiken. Blijkbaar zijn dat, net als Queen, The Eagles en Led Zeppelin, ook al gewezen of potentiële klassiekers.''   

Tenslotte heeft Blokhuis nog een verklaring voor de vrij standvastige Top 2000-rangorde. ,,De lijst wordt door een grote  groep mensen omarmd. Daarbij geldt in mijn ogen: hoe groter de groep, des te traditioneler het gevoel. Zeer velen zullen toch weer op bekende platen zoals Bohemian Rapsody hebben gestemd. Niet om ze te beschermen, maar omdat ze er in de ogen van Nederland gewoon altijd bijhoren. Daar kan ik overigens wel inkomen. Het zijn platen die bijna nooit meer worden gedraaid, maar ze zijn gewoon belachelijk goed.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →