'Van Persie krijgt 20.000 euro voor elke basisplaats'

Print
'Van Persie krijgt 20.000 euro voor elke basisplaats'

Afbeelding: ANP

Robin van Persie strijkt voor elke wedstrijd waarin hij minimaal 45 minuten speelt voor Fenerbahçe 20 duizend euro op. Verder ontvangt hij bovenop zijn miljoensalaris een onbelast verblijf in een vijfsterrenhotel in Turkije. Dat zijn enkele van de opvallende feiten die op straat zijn komen te liggen dankzij Football Leaks.

De European Investigative Collaborations (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten waartoe NRC behoort, kon talloze uitgelekte documenten uit de voetbalwereld inzien. Daaruit blijkt dat, niet geheel onverwacht, alles om geld draait.

Het contract van Van Persie spant misschien wel de kroon. Boven zijn basissalaris van 4,9 miljoen kan de Nederlander rekenen op veel extraatjes, zoals een aanwezigheidsvergoeding en goedkope hotelovernachtingen. Maar dat is nog niet alles. Ook ontvangt hij 60.000 euro per jaar aan huisvestingsvergoeding. Fenerbahce stelt een skybox voor 8 personen beschikbaar voor Van Persie. Natuurlijk met gratis eten, drinken en parkeren.

Netto bonus
Maar daar houden de financiële bergen niet op voor Van Persie. Hij krijgt teambonussen en een netto bonus van 100.000 euro bij elke ronde die de club verder komt in de Champions League. Daarbij komt een eenmalige "tekenvergoeding", van 3,12 miljoen euro netto.

Zo krijgt Virgil van Dijk voor elk doelpunt dat hij scoort voor Southampton 1000 pond. PSV'er Davy Pröpper heeft bij een tussentijdse beëindiging van zijn contract recht op 25 procent van een deel van de vergoeding en Bruno Martins Indi van FC Porto heeft een doorverkooppercentage van 17 procent bedongen.