'Ronaldo ontweek voor 35 miljoen euro aan belastingen'

Print
'Ronaldo ontweek voor 35 miljoen euro aan belastingen'

Afbeelding: Photo News

Cristiano Ronaldo heeft dankzij wat boekhoudkundige trucs de Spaanse belastingdienst voor zo'n 35 miljoen euro ontweken. Dat werd vanavond onthuld door publicaties van diverse Europese media, waaronder het NRC. Via klokkenluidersplatform Football Leaks zijn miljoenen geheime documenten uit de voetbalwereld naar buiten gekomen, waaronder contracten van tal van spelers.

Eén van de bevindingen van de onderzoekers is dat Ronaldo, de vedette van Real Madrid en Europees kampioen Portugal, eind 2014 een bedrag van liefst 63,5 miljoen euro heeft weggesluisd via brievenbusfirma's op de Maagdeneilanden. Hij voorkwam daarmee dat hij in Spanje een slordige 35 miljoen euro aan belasting moest betalen. Heel wat andere topvoetballers zouden ook zulke constructies gebruiken om de belastingdienst te ontwijken.


Als de fiscus in Madrid dezelfde maatstaven hanteert als bij FC Barcelona-ster Lionel Messi, dan kan Ronaldo serieuze problemen verwachten. Lionel Messi en zijn vader werden in juli door de Spaanse justitie voor een soortgelijk vergrijp veroordeeld tot 21 maanden cel. De stervoetballer hoeft niet echt de gevangenis in, omdat de straf minder is dan twee jaar en omdat hij geen strafblad had.