Waarom Max zijn stoeltje niet wil

© AFP

Het meest begeerde Formule 1­stoeltje is door het onverwachte vertrek van Nico Rosberg vrijgekomen. Waarom Max Verstappen beter niet naar Mercedes kan verkassen.

Ivo op den Camp

Nico Rosberg heeft maar net het interviewpodium, voorafgaand aan het FIAgala in Wenen, beklommen om zijn afscheid van de Formule 1 aan te kondigen, of een stortvloed aan sociale-mediaberichten gaat de wereld over. Vanuit Nederland klinken juichkreten, want is er niet een plekje vrij in de beste auto van de Formule 1? Een droomtransfer ligt in het verschiet: Max Verstappen in een Mercedes. Dat betekent zoveel als de wereldtitel 2017, is de teneur.

‘Geen reden Red Bull te verlaten’

Een beetje kort door de bocht, want er zijn legio argumenten om juist niet te kiezen voor een overgang van Red Bull Racing naar Mercedes.

Het is nog maar ruim twee jaar geleden dat er vanuit twee Formule 1-kampen werd gestreden om de diensten van Max Verstappen, die op dat moment furore maakte in de in de Formule 3. Aan de ene kant Toto Wolü, de teambaas van Mercedes. Aan de andere zijde Helmut Marko namens Red Bull. De eerste kon Verstappen voor 2015 geen racestoeltje bezorgen. Meer dan een rol als testrijder zat er (nog) niet in. Marko ging voortvarender te werk. Hij durfde het aan Verstappen als 17-jarige in een Toro Rosso in de Formule 1 te laten debuteren. Daaruit sprak een grenzeloos vertrouwen, dat de Limburger geen moment beschaamde.

Hechte relatie

De relatie Red Bull-Verstappen is sindsdien alleen maar hechter geworden. Dit voorjaar besloot Marko zijn pupil te promoveren van het opleidingsteam Toro Rosso naar Red Bull Racing. Verstappen werd voor de leeuwen gegooid, maar stelde zijn werkgever gerust door meteen een overwinning te behalen. Zijn rijstijl, zijn vechtlust, zijn karakter, maar vooral ook zijn uitgesproken meningen zetten de sport op zijn kop. Sneller dan gedacht steeg hij in de Formule 1- hiërarchie naar een toppositie. Dat de teambazen hem deze week in een verkiezing van beste coureur op de tweede plaats rangschikten, vóór wereldkampioen Nico Rosberg, spreekt boekdelen. Volgens de Formule 1-teambazen is er maar één coureur beter dan Verstappen: Lewis Hamilton, de Brit die in het door Verstappenaanhangers gewenste scenario teamgenoot van onze landgenoot zou worden. Veronderstellen dat Verstappen de drievoudig wereldkampioen zal verslaan, is ongeloofwaardig.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee