'Telefoontje Taiwan met Trump kleinzielig'

Minister Buitenlandse Zaken Wang Yi China

Minister Buitenlandse Zaken Wang Yi China© ANP

Het telefoontje van de Taiwanese president Tsai Ing-wen met haar toekomstige Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump was ,,een kleinzielige daad'' van Taiwan. Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zaterdag, meldde het Hongkongse Phoenix Television.

ANP

,,Dit is slechts een onbetekenende daad van Taiwanese zijde en zal niet het één-China-principe aantasten dat al is vastgelegd door de internationale gemeenschap", sprak Wang tijdens een academische bijeenkomst. ,,Het één-China-principe is de hoeksteen van de gezonde ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en wij hopen dat deze politieke basis niet zal worden gehinderd of beschadigd op wat voor manier dan ook."

Eerder op vrijdag werd bekend dat Trump en Tsai telefonisch over ,,de nauwe banden tussen de Verenigde Staten en Taiwan op het gebied van economie, politiek en veiligheid" hadden gesproken, aldus een woordvoerster van Trump. Op Twitter maakte de toekomstige bewoner van het Witte Huis bekend dat hij was gebeld door Tsai. Volgens haar woordvoerster hadden beide partijen vooraf overeenstemming bereikt over het contactmoment.

Het is voor het eerst sinds 1979 dat er op dit niveau contact is geweest tussen beide landen. In dat jaar verbrak Washington de diplomatieke betrekkingen met Taipei en knoopte ze juist aan met de Volksrepubliek China, dat zichzelf als het enige ware China ziet en Taiwan als een afvallige provincie. De VS en Taiwan onderhouden sindsdien geen formele banden maar Washington is wel de enige wapenleverancier van Taiwan en tevens de belangrijkste politieke bondgenoot.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee