MVV doet zichzelf tekort

Waar MVV vele kansen verprutste, was RKC wel scherp voor het doel. Uit een van de spaarzame mogelijkheden scoort Moussa Sanoh de 2­0.

Waar MVV vele kansen verprutste, was RKC wel scherp voor het doel. Uit een van de spaarzame mogelijkheden scoort Moussa Sanoh de 2­0. © Proshots

MVV heeft zichzelf veel tekort gedaan in Waalwijk. De ploeg kreeg kans op kans, maar verzuimde RKC in de eerste helft het zwijgen op te leggen. De thuisploeg won vervolgens zwaar tegen de verhouding in met 2­-0.

Emil Visser

Kansen, kansen, kansen. Halverwege de eerste helft had niemand al meer bijgehouden hoe vaak MVV gevaarlijk voor het doel van RKCgoalie Tamati Williams was verschenen. Het waren veel kansen in ieder geval. Links, rechts of door het midden, het maakte niet uit. Steeds was de Maastrichtse equipe de Waalwijkse verdediging te slim en te vlug af. Tot het moment dat de bal het net in geschoten moest worden. MVV hield RKC constant onder schot, maar haalde de trekker niet over.

De Waalwijkers waren een speelbal van het MVV-middenveld, dat het moest doen zonder Ricardo Ippel (kuitblessure), normaal gesproken de motor op het MVV-middenveld. Florian Loshaj nam de taak van Ippel zonder moeite waar en de thuisploeg had geen vat op Dyon Gijzen, die als diepe nummer tien steeds wegglipte. Op elk front overklaste MVV de thuisploeg. Zelfs de supporters in het uitvak waren in betere vorm dan de thuisfans. Gedurende de hele eerste helft hadden zij vocaal de overhand.

Tijdens de rust werd op de tribune vooral gediscussieerd over met hoeveel doelpunten MVV eigenlijk voor moest staan. Hadden de Maastrichtenaren nou drie keer moeten scoren, of hadden ze er vier in moeten prikken? Thuissupporters stipten hoopvol een eeuwenoude voetbalwet aan; ‘Als ie aan de ene kant niet valt, valt ie aan de andere kant’. Maar wie geloofde dat?

De spelers van RKC waarschijnlijk zelf ook niet. Ze kwamen iets beter uit de startblokken dan in de eerste helft, maar niet zodanig Waar MVV vele kansen verprutste, was RKC wel scherp voor het doel. Uit een van de spaarzame mogelijkheden scoort Moussa Sanoh de 2­0. (proshots) dat MVV onder de indruk moest zijn. Sterker nog, de eerste tien minuten was opnieuw vooral het team van Ron Elsen dat zich manifesteerde. Maar wéér zonder treüers. En dan valt ie dus tóch aan de andere kant. Als een sluipschutter doemde Johan Voskamp op voor het doel van MVV-keeper Bo Geens, 1-0.

Wonderbaarlijk genoeg verprutste MVV vijftien seconden na de daarop volgende aftrap alwéér een kans. En in plaats van het heft weer in handen te nemen, raakte MVV juist langzaam de grip op de wedstrijd kwijt. Duels werden verloren, passes van RKC werden niet meer onderschept. MVV speelde gehaaster en raakte wat gefrustreerd. Het geloof bij de Maastrichtenaren zakte weg, zeker toen Moussa Sanoh ook nog de 2-0 binnenschoot.

RKC-coach Peter van den Berg wist dat zijn team het fortuin aan zijn kant had. „Als we minder geluk hebben, staan we met 5-0 achter in de rust. MVV hield ons in leven”, zo beaamde hij achteraf.

Ron Elsen sprak in de catacomben zijn teleurstelling uit na de nederlaag. „We hebben die eerste helft zo enorm veel kansen gehad. Dat komt op dit niveau haast niet voor. Dit is een grote kater. Tegen Emmen afgelopen maandag creëerden we niets en vandaag waren we ongelooflijk dreigend. Maar we haalden de trekker niet over.”

Door het gebruik van losse flodders in plaats van scherpe munitie, is de periodetitel voor MVV nu ver weg. Helmond staat met één wedstrijd te spelen drie punten voor. In de strijd om het kampioenschap loopt VVV één puntje uit op MVV na een gelijkspel tegen Telstar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee