Sef Vergoossen: 25 kikkers brengen, zo simpel is ’t

Sef Vergoossen

Sef Vergoossen© Marcel van Hoorn

Sinds de entree van Sef Vergoossen als adviseur is Roda ongeslagen. Zes duels op rij. Over de penalty als ultieme bijzaak en de trainer met 25 kikkers in het bos. „Die breng je alleen naar de andere kant met de juiste uitleg en het juiste tempo.”

Roel Wiche

U hebt acht jaar geleden een punt gezet achter uw carrière als coach. Nu volgt u met een timmermansoog elke wedstrijd van Roda. Laait het vuur van het trainerschap niet op?

Sef Vergoossen: „Het vuur van het voetbal zal altijd blijven branden. Ik ben niet gestopt omdat ik uitgekeken ben op het vak, maar omdat ik flexibeler in mijn tijd wilde zijn. Ik heb altijd een gigantische focus op mijn werk gehad. Ik was geen ex-voetballer, dus ik moest me constant bewijzen. Als Van Hanegem op de training zegt ‘trap die bal een half uur lang dertig meter hoog’ dan gaat pas na een minuut of twintig een speler denken: is het dit wel? Als ik zoiets vraag, zeggen ze: die is hartstikke gek.”

Sinds uw verrassende entree als technisch adviseur heeft Roda geen wedstrijd meer verloren. Zes keer ongeslagen. Dat kan natuurlijk onmogelijk toeval zijn.

„Is het toeval, is het geen toeval? Was Roda getroffen door de Wet van Murphy? Zeg het maar. Op het moment dat ik instapte, had Roda al het proces ingezet naar meer rust. De ploeg speelde in het begin helemaal niet zo verkeerd, maar kon dat niet in resultaat omzetten. Dan krijg je twijfels, onrust. Tel daar blessures en schorsingen bij op. Na de zege bij Excelsior zijn we gaan zoeken naar constantheid. Verdedigend zag het er best goed uit, maar je kunt niet het hele jaar voetballen met slechts een of twee counters per helft. Bij de 2-2 tegen Sparta afgelopen zondag waren dat er al vier, vijf per helft. Dat is de winst die we hebben geboekt.”

U heeft een schat aan ervaring. Roda-trainer Yannis Anastasiou is pas enkele jaren hoofdcoach. Neemt de meester de leerling bij de hand?

„Ik heb direct tegen de technische staf gezegd: laat je niets door mij opdringen. Anders word je een soort joker. Yannis is heel slim, intelligent. Als speler van Roda was hij, zonder veel te zeggen, al een leider. Nu als trainer is hij heel open, leergierig. Ik zeg soms tegen technisch directeur Ton Caanen: we moeten oppassen, straks hebben Yannis en zijn staf een dikke kop van alles wat we hen willen meegeven. Yannis ziet dingen veel sneller dan toen ik in dezelfde fase als trainer zat. Bij PEC-uit dacht ik: daar kan het fout gaan. Een minuut later greep hij in, alsof hij m’n gedachten had gelezen.”

Waarmee hoopt u Roda op het goede spoor te helpen?

„Coachen is een ervaringsvak. Met PSV, mijn laatste club, ben ik in 2008 kampioen geworden. Als ik daar tien jaar eerder trainer was geweest, hadden we dat nooit gered. Ik heb geleerd hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Een penalty missen is het ultieme voorbeeld van een bijzaak. Het is pijnlijk als het een beslissende penalty is. Maar het is niet meer dan een technische fout in een fractie van een seconde. Wat wél de kernvraag is: waarom is-ie beslissend? Hebben we slecht gespeeld, geen kansen gecreëerd? Daar gaat het om.”

Toen u instapte, lag zowel Anastasiou als Caanen onder vuur. De druk op hun schouders was groot.

„Yannis kreeg een fluitconcert over zich heen toen hij Mitchel Paulissen wisselde, tegen NEC. Ik begrijp dat de fans zo’n jongen uit Kerkrade willen beschermen. Maar ik had hetzelfde gedaan. Kijk, als coach moet je wél het resultaat bewaken. Het is hartstikke gevaarlijk als je het met de supporters eens bent. Wat Ton betreft: supporters mogen en kunnen zich afreageren op de technisch directeur. Maar je kunt niet zeggen dat hij niet slagvaardig is. Toen Roda een spitsenprobleem had, is snel Simon Church gehaald. Er is in elk geval niet afwachtend gehandeld.”

De oorzaak van de frustratie van veel fans zit dieper. Roda heeft turbulente, uiterst magere jaren achter de rug. En dan is er ook nog het imago van koopclub.

„Dat imago is er, maar vind ik niet terecht. Als ik ergens kom, krijg ik steeds te horen dat Roda alleen maar uit buitenlanders bestaat. Dan wijs ik erop dat de helft van de selectie gewoon Nederlands is. In de vorige winterstop is heel extreem gehandeld op de transfermarkt. Maar het is wél de oorzaak dat Roda in de eredivisie is gebleven. Nu moet de visie zijn: kern elftal behouden en daar steeds iets aan toevoegen. Zoals VVV dat de laatste jaren heeft gedaan. De voetbalwereld is nu totaal anders dan toen ik trainer was. Ook toen had Roda een structureel tekort, van miljoenen. En dan zei Nol Hendriks: kom hier, ik teken dat blaadje dat ik garant sta. We hebben in weelde geleefd. Maar zoiets staat de KNVB nooit meer toe.”

Roda overweegt om te bezuinigen op de academie. Snijdt de club daarmee niet in de eigen levensader?

„Ik blijf voorstander van één regionale jeugdopleiding in Limburg. Kijk naar FC Twente. Een verzorgingsgebied groter dan heel Limburg. Je moet met zo’n club concurreren, met een provincie die je moet verdelen onder vier clubs. Als Twente bij de A-jeugd twintig talenten heeft, denken wij dan dat we hier vier keer twintig talenten hebben? Nee, dus. We moeten ons in Limburg concentreren op de échte talenten. Met meer geld wordt het niveau van de opleiding hoger en ook de kans dat ze het profvoetbal halen. En dat geld is er. Bedrijven zijn niet zo genegen om betaald voetbal te financieren. Maar wél talenten.”

Terwijl Roda hoopt te overleven, doen VVV en MVV het goed. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat een Limburgse club, in de huidige economische setting, de sprong naar Heerenveen of AZ kan maken.

„Ik was destijds voor Sporting Limburg. Het was mij wat waard om te kijken of het mogelijk is, een club in Limburg die structureel in de eredivisie speelt. Af en toe strijden om Europees voetbal, geen angst voor degradatie. Dat is niet doorgegaan en ik heb altijd gezegd: als je vóór iets bent, betekent dat niet dat je automatisch tegen iets anders bent. Ik ben vóór Rios, niet tegen EVV. Ik was vóór Sporting Limburg, maar niet tegen Roda, Fortuna of MVV. Roda kan met de huidige middelen niet naar de subtop of structureel naar de middenmoot. Dus moet je de kans dat je bij laatste drie eindigt steeds kleiner maken. En dat kan, denk ik. En natuurlijk gaat straks VVV of MVV een keer promoveren. Want Excelsior, Cambuur of Go Ahead is het ook gelukt. Maar of dat structureel is? Nee, want dan komt de factor geld. Heerenveen, Utrecht, Groningen: dát is structureel.”

Vanavond wacht Roda een zware missie tegen PSV, uw laatste club als trainer. Wat zou u in de kleedkamer zeggen?

„Doorgaan met hetgeen we bezig zijn. Dat vasthouden, en iets toevoegen. Ik vergelijk de trainer wel eens met iemand die 25 kikkers van het bos naar het veld brengt. Als je grote laarzen hebt, niets uitlegt en zo snel mogelijk naar de andere kant wil, trap je er drie kapot en springen er onderweg vijf uit. Nee, je moet duidelijk zijn waar je heen wil, het juiste tempo kiezen en zeggen dat je onderweg allerlei problemen moet oplossen. Dan haal je met alle kikkers de andere kant. Zo simpel is het, eigenlijk.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee