Reuvers feest waait niet over

De Windjbuujels zorgen al 6x11 jaar voor feesten en kolkende massa’s in Reuver. Hun jubileum vieren ze in een tent.

De Windjbuujels zorgen al 6x11 jaar voor feesten en kolkende massa’s in Reuver. Hun jubileum vieren ze in een tent. © Frank Stevens

Zes dagen feest in een tent om het 6x11-jarig jubileum te vieren. En alle vastelaovesgekken zijn natuurlijk uitgenodigd. De Windjbuujels van ‘oppe Ruiver’ zijn er helemaal klaar voor.

Angela Janssens

Een jubileumreceptie? Dáár hebben de Windjbuujels in Reuver geen zin in. Ze maken er liever één groot feest van. Voor en door alle Reuverse carnavalsgekken. Duur: het hele vastelaovesseizoen. Maar elk feest heeft een hoogtepunt. Voor de Windjbuujels is dat de grote feesttent op de Reuverse Markt waar met vastelaovend zes dagen het dak eraf gaat. Je bent maar een keer 66. „Veel van onze evenementen zijn dit jubileumjaar gepimpt”, zegt voorzitter Andy van Helden.

HoogtepuntLangzaam maar zeker werken de Reuverse carnavalsvierders zo naar het hoogtepunt toe, waar achter de schermen al jaren aan gewerkt wordt. Vanaf carnavalsdonderdag tot en met de dinsdag van de vastelaovend staat er een feesttent op de Markt in Reuver. „Elke dag is daar iets te beleven”, zegt Van Helden. Niet alleen de vaste bijeenkomsten zoals de prijsuitreikingen van de kinderen grote optocht en de prinsenreceptie worden in de tent gehouden. Ook zijn er nieuwe evenementen, zoals een buutteavond op donderdag. Van Helden: „Op vrijdagmorgen bezoekt onze prins traditiegetrouw de scholen en die middag organiseren we in samenwerking met de Reuverse basisscholen Triolier, Bosdael en Meander een groot feest voor al die kinderen.” Op zaterdagmorgen zal het even stil zijn in de tent. Van Helden: „Daar moet je realistisch in zijn. Tegen de Sjtasiefestasie in Roermond en de Boètegewoëne Boètezitting in Venlo kunnen we niet op. Mensen trekken dan toch naar de steden. Maar als ze ’s middags terugkeren, kunnen ze in de tent een hapje boerenkool met worst eten. Daarna feesten we verder in Reuver.”

PrijsuitreikingenDat ook de prijsuitreikingen van de beide Reuverse optochten en de prinsenreceptie in de tent worden gehouden, is logisch. Op dinsdagmiddag is er iets nieuws. Dan is er in de tent een feest voor jong en oud. Kinderen kunnen zich vermaken op een luchtkussen waardoor ouders de handjes vrij hebben voor een eigen feest. Van Helden: „Uiteraard kunnen we dit niet alleen. Hier heb je horecamensen bij nodig met verstand van zaken. Gelukkig doen de uitbaters van café Ronckenstein en De Paerssjtal mee. Samen runnen we de tent.” Als de feesttent open is, zijn de zalen van Ronckenstein en De Paerssjtal dicht. De cafés zijn wel open. Ook het slot van de Reuverse vastelaovend zal afwijken. Op carnavalsdinsdag om middernacht wordt altijd op de Markt de windjbuujel gestreken. Maar die staat dan middenin de tent. Een mooie uitdaging om daar een leuke draai aan te geven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee