Samsom en Asscher botsen weer over EU

Samsom (l) en Asscher

Samsom (l) en Asscher© ANP

Diederik Samsom en Lodewijk Asscher zijn zaterdag opnieuw stevig in botsing gekomen over het vrije verkeer van werknemers in Europa. Samsom schaarde zich in het laatste debat van de kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA wel achter Asschers strengere koers. Maar hij verweet zijn rivaal in dezelfde adem dat die zelf te weinig heeft ondernomen om verdringing door buitenlandse werknemers te bestrijden.

ANP

,,Ik steun je. Maar waarom ben je de afgelopen kabinetsperiode niet naar de Oost-Europese lidstaten gevlogen om hun verzet tegen strengere regels weg te nemen?’’, vroeg Samsom aan Asscher, minister van Sociale Zaken. Die sprak die kritiek tegen en prees zich gelukkig met Samsoms ,,verandering’’. Dat dat binnen een paar weken kan, bewijst dat het ook echt mogelijk is oneerlijke arbeidsmigratie te veranderen, zei hij.

Asscher presenteerde zich zaterdagmiddag in Amsterdam als de belichaming van de verandering. Zijn andere boodschap, toon en leiderschap zouden nodig zijn om de vrije val van de PvdA te keren. Samsom pareerde dat door zijn tegenstander het graf in te prijzen voor hun innige samenwerking van de afgelopen vier jaar. Hij vroeg zijn partij hem de kans te geven zijn huzarenstukje van de vorige verkiezingen, toen hij uit geslagen positie nog bijna de verkiezingen won, te herhalen.

De PvdA-leden kunnen nog tot en met woensdag stemmen wie de partij in de verkiezingscampagne moet gaan aanvoeren. De uitslag wordt vrijdag bekendgemaakt. Twee recente peilingen duiden erop dat de twee nauwelijks voor elkaar onderdoen. De ene gaf Samsom een kleine voorsprong, bij de andere was dat andersom.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee