Crimineel, en toch laten we ze sporten

In de voormalige Van Hornekazerne in Weert worden sinds vorig jaar september vluchtelingen opgevangen.

In de voormalige Van Hornekazerne in Weert worden sinds vorig jaar september vluchtelingen opgevangen. © ARCHIEFFOTO JOHN PETERS

Crimineel, kansloos en afkomstig uit een veilig land. De oplossing lijkt simpel. Hup, terug naar het eigen land is de brede overtuiging. En toch laten we ze sporten.

Paul Bots

„Het belangrijkste is dat deze asielzoekers zo snel mogelijk terug naar hun eigen land gaan.” Nee, dit is geen citaat uit extreemrechtse hoek. Het komt uit de mond van Jos Heijmans, D66- burgemeester van Weert. Hij heeft het gehad met de ongeveer twintig Noord-Afrikaanse vluchtelingen die in ‘zijn’ azc verblijven. Vluchtelingen die hun dagen vullen met criminele activiteiten. Ze stelen zelfs de schamele bezittingen van andere azc-bewoners, stelt Heijmans.

De afgelopen dagen trokken omwonenden aan de bel bij de gemeente en het azc, vertelt secretaris Frans van Tuel van de wijkraad Rond de Kazerne. „Er is de laatste tijd meer overlast door Noord-Afrikaanse asielzoekers. Ik ben er zelf niet bij geweest, maar ik hoor verhalen over agressief gedrag, zakkenrollerij en winkeldiefstal.” Die verhalen worden bevestigd door Heijmans. In cijfers vangen kan hij het niet. Ook de politie heeft die dit weekend niet paraat. „Maar meldingen van de bewoners en de gegevens die wij van de politie krijgen, zijn aanleiding geweest om dit probleem provinciaal ter sprake te brengen”, stelt Heijmans.

Brief

Binnenkort gaat er een brief vanuit de Limburgse naar de landelijke regietafel waar asielzaken worden besproken en waar ook het ministerie aanschuift. Want het probleem in Weert is niet uniek. Ook andere Limburgse asielcentra waaronder die van Blitterswijck en Maastricht kampen met soortgelijke problemen, zo was tijdens de laatste Limburgse regietafel te horen. „Deze verveeloren, zoals ik ze noem, verpesten het voor de échte vluchtelingen”, stelt Heijmans. Het imago van honderden azcbewoners krijgt een dreun doordat twintig aso-asielzoekers zich misdragen. Daar komt nog bij dat de kansloze asielzoekers het hele systeem onder druk zetten. Ze vormen op dit moment ongeveer 10 procent van het totale aantal asielzoekers. Ze bezetten bedden en eten mee uit de ruif die niet voor hen bedoeld is.

Heijmans is niet de enige bestuurder die de lastposten zo snel mogelijk op het vliegtuig naar hun thuisland wil zetten. De problemen met de criminele Noord-Afrikanen begonnen in Groningen in de omgeving van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daar wordt al enkele weken steen en been geklaagd over groepjes mannen die ‘rooftochten door het dorp’ maken. Leontien Kompier, burgemeester van Vlagtwedde waar Ter Apel onder valt, spreekt in lokale media zelfs van een ‘georganiseerde bende’ die de criminele vluchtelingen aanstuurt. Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen riep inElsevier: ‘Ik vind dat we dergelijke individuen per kerende post terug moeten sturen.’

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie verwoordt het iets diplomatieker in een brief aan de Tweede Kamer. Maar onder de streep is ook zijn insteek: zorgen dat deze kansloze asielzoekers zo snel mogelijk vertrekken. De financiële bijdrage die tot voor kort gegeven werd aan een vertrekker, schafte Dijkhoü af voor deze groep. De premie van bijna tweeduizend euro werd maar sporadisch aan Marokkanen uitgekeerd, maar het zou zomaar een lokkertje kunnen zijn om in Nederland een kansloze procedure te doorlopen en met gevulde beurs huiswaarts te keren.

Regels

Maar hoe stevig de taal ook is die gesproken wordt, het aantal uitzettingen valt vies tegen. Het land van herkomst moet de vluchteling dan immers ook weer accepteren. Sommigen zeggen geen papieren te hebben. Tijdens de bijeenkomst van de Limburgse regietafel werd nog een probleem besproken. Marokko zou zo boos zijn dat Nederland de uitkeringen van teruggekeerde gastarbeiders heeft gekort, dat het als wraak weigerde Marokkaanse criminele asielzoekers terug te nemen. Of dit de ware reden is?

Hoe dan ook. Algerije en Marokko werken zo slecht mee dat Dijkhoff een andere optie kiest. Veel Noord-Afrikanen die zich hier melden voor asiel hebben al langere tijd in Duitsland gewoond. Volgens Europese regels moet dat land dan ook de asielprocedure aýandelen. Daar komt nog bij dat Nederland, als het zelf een asiel afwijst, ook opdraait voor de kosten van uitzetting. Doorsturen naar Duitsland is zodoende sneller en juridisch gezien ook nog beter. Maar ook Duitsland zit niet te wachten op kansloze criminelen. Procedures sukkelen voort terwijl de aso-asielzoekers hun gang kunnen blijven gaan. Het COA kan ze straffen door ze over te plaatsen of op straat te gooien. Maar daarmee verplaats je het probleem alleen maar.

Het is om die reden dat Weert nu met het COA heeft afgesproken dat de kansloze Noord-Afrikanen anders worden aangepakt. Ze worden apart gezet en overdag meer beziggehouden. Met sport bijvoorbeeld. Ook heeft Weert de Marokkaanse moskee gevraagd om te bemiddelen. Heijmans: „Het geloof is het enige dat nog een beetje invloed heeft op deze mensen. Van politie en overheid trekken ze zich niets aan. Een goed moslim zal niet mogen stelen. We hopen dat ze daar via de moskee aan herinnerd zullen worden.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee