Toon gevangen door de camera van zoon Gaby

Toon aan het schilderen

Toon aan het schilderen© Gaby Hermans

Een selectie foto’s uit het boek Toon Hermans - Album van een zoon. 
Van boven naar beneden: Toon en Rietje met de kleine Gaby (privéarchief familie Hermans). 
De ‘Grote Drie’ van de Nederlandse cabaretwereld: Toon met Wim Kan en Wim Sonneveld (Gaby Herma

Een selectie foto’s uit het boek Toon Hermans - Album van een zoon. Van boven naar beneden: Toon en Rietje met de kleine Gaby (privéarchief familie Hermans). De ‘Grote Drie’ van de Nederlandse cabaretwereld: Toon met Wim Kan en Wim Sonneveld (Gaby Herma

thumbnail: Toon aan het schilderen
thumbnail: Een selectie foto’s uit het boek Toon Hermans - Album van een zoon. 
Van boven naar beneden: Toon en Rietje met de kleine Gaby (privéarchief familie Hermans). 
De ‘Grote Drie’ van de Nederlandse cabaretwereld: Toon met Wim Kan en Wim Sonneveld (Gaby Herma

Hij was de hoffotograaf van Toon Hermans. Zoon Gaby volgde zijn vader zijn hele leven van zeer nabij. De meest intieme privémomenten heeft hij vastgelegd in een fotoboek.

Peter van de Berg

Niemand kwam dichter in de buurt van Toon dan Gaby Hermans. De camera altijd binnen handbereik om de fotogenieke cabaretier in zijn meest intieme privémomenten vast te leggen. Aan de wandel met echtgenote Rietje. Op vakantie in het Zwitserse Gstaad. Tijdens de repetitie voor een onemanshow. Op een bankje in de tuin met zijn lulijzer, de memorecorder die hij gebruikte om ideeën vast te leggen en melodieën van liedjes in te zingen. Achter de schildersezel. Met familie, kleinkinderen en collega’s. Bij het schminken in de kleedkamer. Vaak was Gaby Hermans zijn onzichtbare schaduw.

Non-stop

De jongste zoon van de overleden Sittardse komiek - tv-producent en fotograaf - legde het leven van zijn vader bijna non-stop vast. En als Toon verhuisde ging Gaby Hermans met hem mee. „We zijn altijd bij pa en ma in de buurt geweest”, vertelt Gaby Hermans (60). „We woonden onder één dak. Dat was een mooie tijd. Onze familie leek bij vlagen wel een zigeunergemeenschap. Circus Hermans noemde pa het. We deelden lief en leed. Het liefst had hij een commune gesticht waar we met alle gezinnen en vrienden konden wonen.”

Gaby Hermans heeft een kleine twintigduizend foto’s gemaakt. Vijftig jaar geschiedenis van de familie Hermans heeft hij op beeld Gaby Hermans. (Ermindo armino) vastgelegd. Een deel is in de aanloop naar de honderdste geboortedag van de Meester van de Lach op 17 december verschenen in het fotoboek Toon Hermans - Album van een zoon. Gaby Hermans heeft jaren werk gehad aan het uitzoeken van de foto’s die uiteindelijk in het boek terecht zijn gekomen. „De eerste vijf jaar na de dood van Toon heb ik de verhuisdozen dicht gelaten waar alle fotomateriaal in zat. Het was gewoon te emotioneel. Ik kon niet naar zijn shows en foto’s kijken.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee