Hoe vrouwen weer zin in seks krijgen

© Thinkstock

Voor veel vrouwen is seks eerder een last dan een lust. Zonde, vindt seksuoloog Ingeborg Timmerman, en onnodig bovendien. In haar boek ‘Zin in Seks!’beschrijft ze hoe elke vrouw een ‘sexy state of mind’ kan bereiken.

Pam van der Veen

Je hebt een prima relatie met een leuke man, maar na verloop van tijd sluipt het er toch in: je zin in seks verdwijnt. Twijfel, onzekerheid en zelfverwijt zijn het gevolg. Je bent toch dol op je partner? In het begin besprong je hem toch het liefst meermalen per dag? Hoe kan het dan dat je niet meer met hem wilt vrijen? Wat is er mis met je? In relaties die korter dan een jaar duren, heeft 79 procent van de vrouwen meerdere keren per week zin in seks. Na vijf jaar is dit nog 29 procent - en dat ondanks dat ze een toegewijde, liefdevolle partner hebben en er geen lichamelijke verklaring is. Het zijn deze vrouwen die seksuoloog en psychotherapeut Ingeborg Timmerman vaak ziet in haar praktijk. Vrouwen bij wie het verlangen gedoofd lijkt, die alleen nog vrijen omdat ze denken dat het moet en die er inmiddels van overtuigd zijn dat ongebreidelde lust voor hen niet is weggelegd. Maar dat is een misvatting, aldus Timmerman. „Ze worden wel geprikkeld, maar zijn zich daar niet meer van bewust. Het is belangrijk om die bewustwording weer in gang te zetten. Want seks niet missen is één ding. Maar wie de zin in seks niet mist, mist pas echt iets.”

Waarom moeten we eigenlijk zin hebben in seks?

Timmerman: „Seksuele gevoelens zijn heel natuurlijk en maken allerlei geluksstoþes los in je hersenen. Zin hebben in vrijen werkt heel positief. Het is een bron van energie, levenslust en zelfvertrouwen en kan de band met je partner versterken. Ook door seks zelf kom je dichter tot elkaar; je voelt niet alleen lust, maar ook intimiteit en liefde. Daarbij is vrijen ontspannend, het stimuleert het brein, zorgt voor bloedtoevoer in alle delen van ons lijf en verbranding van calorieën. Goede seks verbetert je kwaliteit van leven. Het is zonde om dat allemaal aan je voorbij te laten gaan.”

Toch is dat wat veel vrouwen doen. Ze voelen geen verlangen.

„Dat denken ze maar. De mens is een seksueel wezen, ons seksuele systeem is ingericht om te reageren op prikkels. En die krijgen we de hele dag toegediend. Maar vrouwen die erover klagen dat hun zin is verdwenen, worden zich niet meer gewaar van die prikkels. Of ze zetten er zelf de rem op, want het komt nu niet uit, de presentatie voor morgen moet nog af en de gasten staan zo voor de deur. Ze werken hard, moederen en zijn ’s avonds moe. In plaats van met het moment zelf, zijn ze bezig met iets wat nog komen gaat. Zo verliezen ze het contact met hun emoties en dus ook met hun seksuele gevoelens. Al gaat hun seksuele systeem ‘aan’, ze doen er niks meer mee. Bewust of onbewust.”

Op naar de seksuoloog dus. ,

,Daar krijgen ze de gebruikelijke trucjes aangereikt om hun seksleven op te leuken. Oefenen met strelen, masseren, elkaar verwennen, intimiteit opzoeken. Maar daar hebben ze óók al geen zin in. En commentaar als ‘U zit te veel in uw hoofd’ wekt vooral irritatie. Hoezo, ze sporten toch elke week?” „Wat ik tijdens mijn sessie probeer, is inzichtelijk maken waar het bij deze vrouwen vastloopt. Wat maakt nou dat je niet iets leuks en lekkers wilt doen met de man van wie je houdt? Ik heb ontdekt dat dit alles te maken heeft met iemands persoonlijkheid. Als die uit balans is, merk je dat vaak het eerst in je seksualiteit.”

En dan?

,,Dan kun je in kaart brengen wat jouw persoonlijkheid is. Hiervoor gebruik ik het model van De Bloem: die bestaat uit acht blaadjes waarin je jouw persoonlijkheidskenmerken noteert. Zo ontdek je dat je bijvoorbeeld perfectionistisch, maar ook faalangstig bent, een regelneef en tegelijk chaotisch.” „Zit je te veel in zo’n persoonlijkheidskenmerk, dan zorgt dat voor stress. En stress maakt hoekig, je wordt er niet aanraakbaar van. De plek waar we op ons best én aaibaarst zijn, is het midden van de bloem. Daar sla je niet door in extremen, maar zijn al je kenmerken in balans. Het is de plek waar het piekeren bedachtzaamheid wordt en de regelneef gewoon een praktisch persoon.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee