Fundering Roda staat

Adil Auassar troeft PSV’er Bart Ramselaar af. Roda bleef tegen de landskampioen voor de zevende keer op rij ongeslagen.

Adil Auassar troeft PSV’er Bart Ramselaar af. Roda bleef tegen de landskampioen voor de zevende keer op rij ongeslagen.© Marcel van Hoorn

Stuk voor stuk bijten de ploegen in de eredivisie hun tanden stuk op Roda. Ook PSV kon zaterdag de geelzwarte code niet kraken: 0­0. Hoe een broos en wankel kraakpand binnen anderhalve maand is vertimmerd tot een oerdegelijke gezinswoning. Vier bouwpijlers.

Roel Wiche

De kracht van de psyche

Marco van Basten scoorde zijn meeste goals toen hij verliefd op zijn Liesbeth werd. Maarten van der Weijden zwom naar olympisch goud nadat hij kanker had overwonnen. De waarde van mentale kracht is nergens zo groot als in de sport, waar je voortdurend wordt geconfronteerd met druk, spanning en het vergrootglas van publiek en media. Zie welke metamorfose Daryl Werker, opgeleid in de eigen Roda-academie, binnen een jaar heeft doorgemaakt. Vorig seizoen een onervaren bankzitter, maar na een heilzame huurperiode bij MVV nu de rots in de branding, mede dankzij het vertrouwen dat hij van zijn coach Yannis Anastasiou krijgt. Zaterdag legde hij PSV-captain Luuk de Jong, op een enkele kans na, aan de ketting. Zie ook hoe Abdul Ajagun is opgeleefd. Is het toeval dat zijn prestatiecurve is gestegen sinds zijn vrouw vorige maand uit Nigeria is overgekomen? En heeft Nestoras Mytides het hoongelach definitief verdreven? Zijn eerste goal in de eredivisie, vorige week tegen Sparta, lijkt zijn hoofd te hebben schoongeveegd. Voor het eerst dit seizoen zag het Parkstad Limburg Stadion een balvaste, sterke spits. Dat niemand binnen Roda van zijn beulswerk kon profiteren, was letterlijk een gemiste kans.

De hand van Sef

Zelf wuift hij met typisch Limburgse bescheidenheid alle credits weg, maar de invloed van Sef Vergoossen is van eminent belang Adil Auassar troeft PSV’er Bart Ramselaar af. Roda bleef tegen de landskampioen voor de zevende keer op rij ongeslagen. van Hoorn) binnen het technisch hart van Roda. Sterker nog, de oud-coach is de beste aanwinst sinds jaren. Sinds zijn komst heeft de Kerkraadse ploeg zeven keer op rij niet verloren en is een onzeker, chaotisch ogend elftal getransformeerd in een stabiel team dat met grote discipline en realiteitszin voetbalt. Vergoossen heeft zowel Anastasiou als technisch directeur Ton Caanen ervan weten te overtuigen dat met dit niet van kwaliteit overlopende spelersmateriaal het ambitieuze doel van dit seizoen - aanvallend en attractief spel - voorlopig onhaalbaar is. Mannelijk en taakbewust voetbal (Mytides, Gullón, Kum, Werker) wint het van frivole individualisten (De Silva, Paulissen) die het collectief uit balans kunnen brengen. De vraag is of en hoe Roda de volgende stap, het winnen van wedstrijden, kan zetten. Hoe fraai de ongeslagen serie ook is, de ploeg zit tegen het plafond. Aanvallende versterking in de winterstop is bitter hard nodig om het historisch lage scorend vermogen - slechts acht goals in vijftien wedstrijden - op te krikken.

Het slot op de deur

Voor het eerst sinds het vertrek van Przemyslaw Tyton, de man in wiens handen een hele bloemkool paste, heeft Roda weer een doelman die ontzag afdwingt. Benjamin van Leer was in zijn eerste jaar in de basis nog geen echte puntenpakker, maar is nu het stevige slot op de deur dat indringers weghoudt. Met cruciale reflexen bij de sporadische kansen van PSV (Luuk de Jong, Arias) hield hij al voor de vijfde keer de nul, een wonderlijk hoog aantal voor een ploeg die voorlaatst op de ranglijst is. Nog een statistiek: Van Leer heeft het hoogste percentage reddingen van alle eredivisiekeepers, gemeten over de laatste twee maanden. In de fanshop van Lonny & Pierre staat zijn shirt in de top drie, wat verkoop betreft. Aan de andere kant kan Roda er ook niet de ogen voor sluiten dat het niet uit luxe is dat de doelman wekelijks excelleert. De ploeg zal niet wegkomen uit de gevarenzone als de focus voor het overgrote deel op het verdedigende blok ligt.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee