200 uur werkstraf geëist tegen stelende Plus-caissière

© Petra Urban

Tegen Ria B., een 48-jarige caissière uit Vaassen, is maandag 200 uur werkstraf geëist. De vrouw werd ervan verdacht in ruim vijf jaar tijd meer dan een kwart miljoen euro te hebben gestolen van een Plus-supermarkt in Heerde. Vandaag werd bekend dat ze maar voor 45.000 euro verantwoordelijk wordt gehouden.

Victor Schildkamp en Bonne Kerstens

Ria B. wist de 254.000 euro bij elkaar te stelen in de periode van 1 januari 2009 tot 30 april 2014. De caissière werkte al meer dan 20 jaar voor de supermarkt, die voorheen een Edah-filiaal was.

De officier van justitie houdt Ria maar voor 'slechts' 45.000 euro verantwoordelijk. Voor de rest van de 254.000 verdwenen euro's is te weinig bewijs. Er is dus wel 254.000 euro gestolen, maar de officier zegt dat meerdere mensen bij het geld konden, en dat dus meerdere mensen het geld konden stelen. 

Dure spullen
De officier acht wel bewezen dat haar vriend Henry wist dat Ria geld pikte en daar dure spullen van kocht. Ria ontkende vanmorgen dat haar parter iets van de diefstal wist. Ook wordt bewezen geacht dat Ria drugs in haar bezit had. Het stel hoorden vandaag dat er een werkstraf tegen hen wordt geëist. 200 uur voor Ria, 150 uur voor Henry. 

Ria, die werkte als hoofdcaissière, deed behalve kassawerk ook andere financiële-administratieve klussen, zoals het vullen van de kluis en de geldautomaat. De accountant van de supermarkt was de eerste die in de gaten kreeg dat er geld verdwenen was. Men 'miste' in eerste instantie 110.000 euro uit 2013. 

Verstoppen
Ria zei in de rechtbank dat ze schrok toen ze hoorde dat er geld miste. ,,Ik ben alles gaan controleren." Volgens haar waren er veel mensen bij de supermarkt die de code hadden om geld te storten. De rechter hield Ria voor dat zij elke keer aanwezig was als er geld verdween.

Ria, die verder geen strafblad heeft, gaf toe dat ze tussen 2009 en 2013 'een aantal keer' geld heeft weggenomen. ,,Er was geen echte aanleiding voor." Het geld verstopte ze thuis en bracht het later naar de bank.

Het geld werd gestolen als het van de kluis naar de geldautomaat ging. De politie berekende een bedrag van 254.000 euro, maar Ria zelf hield het op 45.000 euro.

Verzekering
Supermarktbaas Van den Hoven kreeg van de verzekering 178.000 euro terug. ,,Ik was voor twee jaar fraude verzekerd", zegt hij vandaag. Hij wil van Ria de overige 76.000 euro hebben van het totaalbedrag van 254.000 die zij zou hebben gestolen. De vordering van de supermarktbaas is afgewezen omdat Ria voor een veel kleiner bedrag is veroordeeld en de verzekering al 178.000 uitkeerde aan de supermarkt.

Op allerlei dure spullen van Ria (onder meer swarovskibeeldjes, laptops, horloges, en een elektrische fiets) is beslag gelegd. Bij Ria en Henry thuis werden pillen en cocaïne aangetroffen. ,,Voor eigen gebruik", zegt Ria. Ze kan zich de drugs nu niet meer veroorloven.

Drugs
Ria en haar 43-jarige vriend Henry leefden goed van het gestolen geld. De vriend vooral. Hij stond vandaag terecht omdat hij van het geld drugs en mooie spullen zoals een auto, een nieuwe keuken, dure horloges en computers kocht. Henry was zelf niet aanwezig wegens ziekte. 

Inmiddels heeft Ria een schuld van 50.000 euro, geen werk en geen inkomen. Ze leven van de uitkering van haar man Henry, die ook nog wel eens bijklust in een recreatiepark als monteur.

 

 

 

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee