Oogarts: Vuurwerk van nu is gewoon wapentuig

© AD

De jaarwisseling komt snel dichterbij en hier en daar wordt al flink met vuurwerk geknald. Elk jaar leidt die 'feestvreugde' weer tot slachtoffers. Oogartsen Tjeerd de Faber, woordvoerder het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, en van Ger van Rens, verbonden aan het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, roeren de trom en waarschuwen voor de gevaren. ,,Wat je tegenwoordig ziet, kun je geen vuurwerk meer noemen.''

Sanne Riepema

Rotjes, mortieren, cobra's, nitraten en strijkers. Hoe luider de knal, hoe beter, dat lijkt het motto te zijn geworden met Oud & Nieuw. Maar vuurwerk kun je het niet meer noemen, is oogarts Ger van Rens van mening. ,,Het zijn gewoon complete handgranaten!'' En hoewel het aantal mensen met (oog)letsel de afgelopen jaren afneemt, de ernst van het letsel wordt alleen maar groter. LetseltypesTijdens de afgelopen jaarwisseling kwamen landelijk 482 mensen op de spoedeisende hulp terecht met vuurwerkletsel. Dat waren er bijna honderd minder dan in 2014, een daling van 16 procent. 160 mensen liepen oogletsel op, met name door legaal siervuurwerk (zie pdf). Vijftien van hen werden blind aan een oog. Het jaar daarvoor waren dat er tien. Bij één slachtoffer moest het oog geamputeerd worden.41 procent van de slachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken. Van Rens heeft er geen goed woord voor over. ,,Het meest trieste is nog wel dat het vaak omstanders betreft."Volgens Rens is het afsteken van vuurwerk echt iets van de laatste jaren. ,,In de jaren vijftig stak nog niemand vuurwerk aan." De oogarts zou dan ook het liefst terug gaan naar de tijd dat consumenten zich niet bezighielden met rotjes en sierpotten.

"Wat tegenwoordig wordt afgestoken is geen vuurwerk, maar wapentuig. Het zijn gewoon complete handgranaten!"

Wel een helm,,In het buitenland kijken ze met verbazing en afschuw naar ons land. We moeten hier een helm op als je op een bromfiets zit, alles voor de veiligheid. Maar een dag per jaar mag je elkaar dus wel bestoken met vuurwerk. We denken dat het geen kwaad kan. Maar ik weet dat we tijdens oud en nieuw in het ziekenhuis met dubbele teams moeten draaien."De oorzaak heeft volgens Van Rens te maken met het feit dat veel mensen het gevaar bagatelliseren. Hij wijst op de kinderen met rugzakjes vol vuurwerk op straat. ,,Dan denk ik: stel dat een pijl in dat rugzakje terecht komt en het vuurwerk daarin ontploft, dan wordt zo'n kind doormidden gespleten."Verbod op zelf afstekenNet als ieder jaar proberen (oog)artsen en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) een stokje te steken voor de consumentenverkoop van vuurwerk. De politiek werkt alleen nog niet erg mee. Van Rens: ,,Ze lopen daar niet warm voor. Den Haag zit in een ivoren toren, politici kijken alleen naar de korte termijn. Maar wat mij betreft is het in 2017 echt afgelopen. We doen als oogartsen een beroep op de politiek om dit te verbieden. Laat gemeenten mooi siervuurwerk afsteken, zoals je ziet in Sydney." Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het NOG hoopt dat burgers die hun mening delen de anti-vuurwerkpetitie invullen.

Tips om veilig en verantwoord vuurwerk af te steken (bron: veiligheid.nl)

 • - Vuurwerk afsteken mag op alleen op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur.
 • Steek vuurwerk altijd buiten af, nooit binnen.
 • Draag geen brandbare kleding of een capuchon.
 • Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
 • Vuurwerk wordt vaak in de hand afgestoken en dan weggegooid. Dat is ronduit gevaarlijk, omdat nooit met zekerheid te voorspellen valt wanneer het vuurwerk zal ontploffen en waar het precies terecht zal komen.
 • Zet siervuurwerk altijd stevig en stabiel neer op een vlakke ondergrond (en niet op de stoeprand).
 • Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Bijna alle vuurpijlenpakketten bevatten tegenwoordig een pvc-buis.
 • Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen of gebruik een vuurwerkklem.
 • Let op omstanders (mens en dier). Een ander misverstand is dat sterretjes niet gevaarlijk zou zijn. Het brandende deel is 1.500 graden Celsius.
 • Let op de windrichting bij het afsteken van vuurpijlen.
 • Houd vuurwerk buiten het bereik van kinderen.
 • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar.
 • Neem voldoende afstand, minstens zes meter.
 • Wil je zeker zijn dat er geen vuurwerk in je ogen komt? Zet dan een veiligheidsbril op.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee