GroenFront! terug in de Schinveldse bossen

© Harry Heuts

© Harry Heuts

© Harry Heuts

© Harry Heuts

© Harry Heuts

© Harry Heuts

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Het moet voor velen een verrassing zijn: de terugkeer na ruim tien jaar van de activisten van GroenFront! in de Schinveldse bossen. Vanuit een boomhut bespieden ze momenteel de omgeving om tot actie over te gaan zodra er signalen zijn dat er bomen gekapt gaan worden. Het rooien, om veilig vliegen van de AWACS-toestellen vanaf de Duitse vliegbasis Geilenkirchen mogelijk te maken, is nog even omstreden als in 2006.

Marcel de Veen

Waarschijnlijk zal het deze keer niet tot kappen komen, maar GroenFront! neemt het zekere voor het onzekere. En als het inderdaad rustig blijft, dan is dit toch een mooie gelegenheid om nog eens aandacht te vragen voor de omstreden kap waar destijds zoveel om te doen is geweest.

Verboden terrein Terug naar zondag 8 januari 2006. In en rond de Schinveldse bossen verzamelen zich in de loop van de dag zo’n vijfhonderd mensen. Ze protesteren tegen de voorgenomen kap van zes hectare bos aan het einde van de Awacs-baan. In de bossen zijn de actievoerders van GroenFront! al enkele weken aanwezig om een stokje te steken voor de omstreden gebeurtenis.

Burgemeester Jos Zuidgeest heeft de bossen dan al tot verboden terrein verklaard. De politie sommeert de demonstranten om het gebied te verlaten. Het merendeel voldoet aan die eis. De leden van GroenFront!, die zich verschanst hebben in de bossen, geven echter geen krimp en blijven zitten waar ze zitten: hoog in de tien boomhutten die ze hebben gebouwd én verscholen in diverse tunnels.

Mobiele EenheidNadat de actievoerders de laatste keer zijn gesommeerd om te vertrekken, grendelen tweehonderd leden van de Mobiele Eenheid de omgeving hermetisch af. In de nacht van zondag 8 op maandag 9 januari start de ontruiming van de Schinveldse bossen rond kwart voor twee. Er worden ruim honderd mensen aangehouden. Nadat de arrestanten zijn afgevoerd, begint enkele weken later het afzagen tot op één meter van de omstreden zes hectare bos. Schinveld is dagenlang landelijk nieuws.

De kap krijgt nog een behoorlijke nasleep. Op de eerste plaats financieel. De ontruiming van de bossen kost het lieve sommetje van 1,7 miljoen euro. Voor politie-inzet is 22.000 uur berekend, één miljoen euro. De koninklijke marechaussee turft 16.000 manuren, 700.000 euro. In totaal zijn 103 mensen aangehouden, van wie meer dan de helft zijn naam en/of woonplaats niet wil zeggen. Een deel van de actievoerders doet aangifte tegen Defensie als opdrachtgever. In hoger beroep veroordeelt het gerechtshof in Den Bosch dertien mensen tot een voorwaardelijke boete van 240 euro. Het Brunssumse raadslid Arend van der Linden krijgt, net als bij de rechtbank in Maastricht, een boete van 400 euro omdat hij zich bij zijn aanhouding heeft verzet.

Het zoet is tenslotte voor GroenFront! Na diverse procedures komt de Raad van State tot de slotsom dat de kap niet had mogen plaatsvinden.

Bijgevoegd een terugblik in beeld naar januari 2006, toen zich in en rond de Schinveldse bossen zo’n vijfhonderd mensen verzamelden om te protesteren tegen de voorgenomen kap van zes hectare bos.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee