Noah (14) lette goed op tijdens de biologieles. Zo redde hij het leven van 9 mensen

© Het Nieuwsblad

De Amsterdamse tiener Noah Ahlbom (14) is sportief en sterk, maar hij is ook slim en alert. Toen hij ’s nachts wakker werd met bonkende hoofdpijn, herinnerde hij zich snel wat hij had geleerd in de biologieles over CO-vergiftiging. Zo kon hij zijn eigen leven en dat van acht andere mensen redden.

Het Nieuwsblad

Meteen nadat hij wakker werd, stond Noah op om in de keuken van het appartement een glas water te nemen. Daar kwam hij ook zijn moeder tegen die klaagde over dezelfde hoofdpijn. Toen ze op het punt stond om het ziekenhuis te bellen, viel Noah flauw met een glas water in zijn handen.

Toen hij langzaamaan bijkwam in een plas water, herinnerde hij zich ineens wat zijn leraar biologie onlangs had uitgelegd in de klas. De man had uitgebreid verteld over onvolledige verbranding in bijvoorbeeld cv-ketels of gasboilers. Hierdoor komt niet alleen het onschadelijke CO2 vrij, maar ook het giftige CO. In Nederland overlijden naar schatting elk jaar een tiental personen door de zogeheten koolmonoxidevergiftiging.

“Doe de ramen open!”“We hebben een CO-vergiftiging! Ramen open!”, riep Noah naar zijn moeder. De vrouw opende een raam, maar verloor toen zelf het bewustzijn. Ook Noah’s jongere broer kwam wankelend binnengewandeld, net als zijn vader die ineens bewusteloos neerviel. Noah trok zijn vader naar het balkon, en leidde ook zijn intussen bekomen moeder en broer naar buiten.

Op het balkon kreeg het gezin dekens van gealarmeerde buren. Toen de hulpdiensten arriveerden, merkten ze nog een ander CO-lek op in een appartement in hetzelfde gebouw. De brandweer wekte nog vijf andere bewoners en zo redde Noah ook hun levens.

“Waarschijnlijkte lekte het rookkanaal in ons flatgebouw al jaren”, verklaart Noah achteraf. “Doordat het die dag volledig windstil was, is die CO waarschijnlijk in de schoorsteen blijven hangen en gaan lekken in de appartementen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee