Gratis internet op komst in alle Europese steden en gemeenten

© Het Nieuwsblad

Nog voor de zomer van 2017 zullen de eerste projectoproepen gelanceerd worden voor de installatie van gratis wifiverbindingen in alle steden en gemeenten binnen de Europese Unie. Daarop hoopt de Europese Commissie na het snelle groen licht van de lidstaten aan het WiFi4EU-project.

Het Nieuwsblad

Het was Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker die in september tijdens zijn State of the Union aankondigde dat in 2020 in elke stad en gemeente in Europa een gratis draadloze internetverbinding beschikbaar zou moeten zijn. De Commissie doopte het initiatief WiFi4EU. Drie maanden later hebben de lidstaten het voorstel goedgekeurd.

SubsidieAls de onderhandelingen met het Europees Parlement even goed verlopen als de onderhandelingen tussen de lidstaten onderling, zullen volgens de Commissie de eerste projectoproepen volgend voorjaar worden gelanceerd.

Gemeenten of groepen gemeenten die nog niet over voor het publiek toegankelijke wifiverbindingen beschikken, zullen via een eenvoudige procedure een subsidie kunnen aanvragen. Met dat Europees geld zullen ze dan de installatie van een netwerk kunnen financieren. Voor het onderhoud van het netwerk moeten de lokale besturen zelf instaan.

Werklozen en ouderenTegen 2020 moet elke gemeente over minstens één wifiverbinding beschikken op een openbare plaats als een plein, een park, een openbaar gebouw of een bibliotheek. ‘Dankzij deze gratis lokale verbindingen zal wie anders moeilijkheden ondervindt om online te gaan, zoals werklozen of ouderen, kunnen genieten van de voordelen van breedbandinternet’, luidt het bij de Raad, de Europese instelling die de lidstaten vertegenwoordigt.

Voor de periode 2017-2019 wordt 120 miljoen euro voorzien voor de financiering van het project. De Commissie gaat ervan uit dat minstens 6.000 tot 8.000 lokale besturen eraan deel zullen nemen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee