Gratis internet op komst in alle Europese steden en gemeenten

Print
Gratis internet op komst in alle Europese steden en gemeenten

Afbeelding: Het Nieuwsblad

Nog voor de zomer van 2017 zullen de eerste projectoproepen gelanceerd worden voor de installatie van gratis wifiverbindingen in alle steden en gemeenten binnen de Europese Unie. Daarop hoopt de Europese Commissie na het snelle groen licht van de lidstaten aan het WiFi4EU-project.

Het was Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker die in september tijdens zijn State of the Union aankondigde dat in 2020 in elke stad en gemeente in Europa een gratis draadloze internetverbinding beschikbaar zou moeten zijn. De Commissie doopte het initiatief WiFi4EU. Drie maanden later hebben de lidstaten het voorstel goedgekeurd.

Subsidie
Als de onderhandelingen met het Europees Parlement even goed verlopen als de onderhandelingen tussen de lidstaten onderling, zullen volgens de Commissie de eerste projectoproepen volgend voorjaar worden gelanceerd.

Gemeenten of groepen gemeenten die nog niet over voor het publiek toegankelijke wifiverbindingen beschikken, zullen via een eenvoudige procedure een subsidie kunnen aanvragen. Met dat Europees geld zullen ze dan de installatie van een netwerk kunnen financieren. Voor het onderhoud van het netwerk moeten de lokale besturen zelf instaan.

Werklozen en ouderen
Tegen 2020 moet elke gemeente over minstens één wifiverbinding beschikken op een openbare plaats als een plein, een park, een openbaar gebouw of een bibliotheek. ‘Dankzij deze gratis lokale verbindingen zal wie anders moeilijkheden ondervindt om online te gaan, zoals werklozen of ouderen, kunnen genieten van de voordelen van breedbandinternet’, luidt het bij de Raad, de Europese instelling die de lidstaten vertegenwoordigt.

Voor de periode 2017-2019 wordt 120 miljoen euro voorzien voor de financiering van het project. De Commissie gaat ervan uit dat minstens 6.000 tot 8.000 lokale besturen eraan deel zullen nemen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →