De PVV­-meeuw slaat de vleugels uit

Print
De PVV­-meeuw slaat de vleugels uit

Afbeelding: Beeldmontage De Limburger

Wat al jaren in de lucht hing, staat nu te gebeuren. De PVV wil in tien gemeenten in Limburg deelnemen aan de lokale verkiezingen in 2018. De PVV­-meeuw slaat de vleugels uit. Wat betekent dat?

Een historische stap. Zo noemt landelijk kopstuk Geert Wilders de uitbreiding van zijn partij richting gemeenteraad. Natuurlijk, de PVV is al actief in Den Haag en Almere maar daar bleef het bij. In 2018 moet dat anders zijn. Ook in Limburg.

In de heimat van Wilders wordt gekoerst op tien gemeenten waar de PVV na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zetels moet kunnen bemachtigen. Sittard-Geleen en Heerlen zijn al zo goed als zeker, ambities zijn er vooral in de andere grotere steden in de provincie. Maastricht, Kerkrade, de nieuwe gemeente die ontstaat door de fusie tussen Schinnen, Onderbanken en Nuth, Roermond, Venlo, Echt-Susteren en Weert zijn door Limburgs partijleider Robert Housmans hoog op de prioriteitenlijst gezet. Vooral Zuid-Limburg is sterk vertegenwoordigd, wat niet gek is gezien de aanhang van de PVV in het zuidelijk deel van de provincie.

Voor de zittende partijen in die gemeenten wordt de PVV ongetwijfeld een concurrent. Bij de meest recente verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2015 kreeg de partij bijna 18 procent van de stemmen, goed voor elf Statenzetels. Niet meer het aantal van 2010 toen een kwart van de Limburgers landelijk op de PVV stemde, maar een vijfde van alle kiezers is in elke gemeente nog altijd een stevig machtsblok. Voor Geert Wilders zal het ook een vlucht vooruit zijn. De landelijke concurrentie op de politieke rechterflank groeit met nieuwe partijen als VNL, GeenPeil en Forum voor Democratie. Een stap richting lokaal, waar de nieuwelingen niet vertegenwoordigd zijn, kan Wilders aan groeipotentieel helpen. En als Wilders er echt zo prat op gaat de stem van het land te willen vertolken, gaat dat verder dan alleen de Tweede Kamer. Wat dat betreft, is de stap van de PVV logisch.

Daar staat tegenover dat het voor de PVV een uitdaging wordt goede kandidaten te vinden in de gemeenten. Dat bleek al lastig voor de Tweede Kamer, waar de partij zeker in het begin van aüaire naar aüaire hobbelde. Ook in Limburg was het met de kwestie rond Michael Heemels onrustig en blinkt de fractie verder nog niet uit in politieke daadkracht. Aan fractieleider Robert Housmans is te merken dat hij politieke ervaring heeft, voor de rest bestaat de fractie vooral uit mensen op de achtergrond die nog niet uitblinken in het laten horen van een stevig en herkenbaar PVV-geluid.

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →