De kruistocht tegen het sneetje brood

Print
De kruistocht tegen het sneetje brood

‘War on Wheat’­ onderzoek moet een einde maken aan indianenverhalen over brood. illustratie Marco Jeurissen Het ‘War on Wheat’­onderzoek moet een einde maken aan indianenverhalen over brood. Afbeelding: illustratie Marco Jeurissen

Steeds meer mensen laten de dagelijkse boterham staan. ‘Voedingsprofessor’ Fred Brouns van de Universiteit Maastricht gaat onderzoeken of het eten van tarwe echt darmklachten kan geven.

Natuurlijk is nog helemaal niet bekend wat er uit het onderzoek gaat komen, maar één ding valt nu wel te voorspellen. Ongeacht de uitkomst zullen nog steeds veel mensen brood links laten liggen omdat ze denken dat ze zich daar beter bij voelen.

Emeritus hoogleraar innovatie gezonde voeding Fred Brouns van de Universiteit Maastricht haalt zijn schouders op. Hij gaat zeker geen moeite doen deze mensen van het tegendeel te overtuigen. Daar is dit onderzoek ook niet voor bedoeld.

Wat is de reden van dit onderzoek dan wel?

Er circuleert veel foutieve informatie over tarwe, zegt Brouns. „Aan de andere kant zijn er ook vragen waar wij als wetenschappers geen direct antwoord op hebben. Er zijn mensen met coeliakie, die lopen ernstige darmschade op door het eten van gluten. 1, hooguit 1,5 procent van de bevolking heeft deze aandoening. Dan heb je ook nog een kleine groep mensen met een tarwe-allergie, meestal bakkers die dit in de loop der jaren hebben opgebouwd. Maar er is ook een groep mensen met darmklachten die zeggen zich beter te voelen als ze geen tarwe eten. Zeggen deze mensen dit omdat ze dat zijn gaan geloven of omdat er wellicht een kern van waarheid in zit? Dat wil ik weten.”

Hoe is brood in de ogen van hele volksstammen ineens de duivel geworden?

Dat begon met de Amerikaanse bestseller Wheatbelly – op de Nederlandse markt verschenen onder de titel Broodbuik - van cardioloog William Davis. Hij betitelt het moderne graan als vergif. De Vlaamse arts en publicist Kris Verburgh baseert op dit principe zijn voedselzandloper, een alternatieve schijf van vijf waarin ook staat dat het beter is geen of zo weinig mogelijk brood te eten.

Talkshows besteden veel aandacht aan het fenomeen. „Mensen zijn gevoelig voor dit soort verhalen. Iedereen slaapt wel eens slecht, is wel eens moe of heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel. Tien jaar geleden werd dat toegeschreven aan candida. Dan mocht je geen suiker en geen alcohol meer hebben. Nu hoor je amper meer over candida, maar zijn gluten de boosdoener. Het verspreidt zich als een olievlek. Het probleem met die hele broodbuik-hype is dat wordt gezegd dat iederéén ziek wordt van het eten van tarwe. De vraag is: wat is gebaseerd op geloof en wat op feiten?”

Hoort brood wel thuis in de schijf van vijf?

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →