Straf lichter voor seksklanten die komen opdagen?

Print
Straf lichter voor seksklanten die komen opdagen?

De hotelkamer in Valkenburg waar een groot deel van het misbruik plaatsvond Afbeelding: ANP

Negen van de tien seksklanten uit de Valkenburgse zedenzaak die vandaag worden verwacht bij het gerechtshof, zullen aanwezig zijn. Opvallend: op de eerste zittingsdag was het komen opdagen goed voor een korting op de strafeis. Toeval?

Op de eerste zittingsdag van de hoger beroepen in de Valkenburgse zedenzaak, vorige week woensdag, verschenen vier van de tien verdachten daadwerkelijk voor het hekje. De andere zes waren afwezig. Omdat ze, volgens hun raadsman Ivo van de Bergh, niet wisten wat ze die dag konden verwachten. Met name qua publiciteit. Zou er veel media aanwezig zijn? Hoe zouden die omgaan met hun verhaal en, belangrijker nog, hun identiteit? 

Geheim

Een deel van de vervolgde seksklanten loopt tot op de dag van vandaag nog alleen rond met zijn geheim. Bij een ander deel is het bezoek aan de minderjarige Kimberly slechts in zeer beperkte kring bekend. De zes genoemde verdachten kozen er vorige week voor om hun privacy niet in de waagschaal te stellen, en bleven derhalve thuis. Misschien hebben ze daar nu wel spijt van.

Niet alleen omdat de media in het algemeen zeer prudent omgaan met hun identiteit, maar ook omdat het Openbaar Ministerie de presentie van de andere vier beloonde met een iets lichtere strafeis. De advocaat- generaal woog hun toelichting en houding ter zitting dus mee, onder de indruk van de moed en oprechtheid van het viertal. Dat kan natuurlijk. Een goede proceshouding en het betuigen van spijt is wel vaker een argument om tot een mildere strafeis te komen. 

In het gerechtshof in Den Bosch staat vandaag de zaak tegen de volgende tien seksklanten op de rol. Dit keer zijn negen van de tien verdachten voornemens om naar het Paleis van Justitie te reizen. Een uitstekende score. Ze komen omdat dat kan leiden tot een lichtere strafeis, zou je kunnen zeggen. Eén plus één is twee, toch? 

Niet volgens advocaat Ivo van de Bergh, die alle tien verdachten bijstaat. „Nee, het gaat deze personen niet om een eventuele beloning van de advocaat-generaal. Hij eist immers nog steeds celstraffen. Of het nu een maandje minder wordt of niet, maakt mijn cliënten weinig uit. Ze vinden een celstraf per definitie geen passende straf. Je kunt in hun ogen dus ook niet spreken van een ‘beloning’. Deze negen mannen willen gewoon hun verhaal doen voor het hof. Bovendien is de mate van publiciteit hen vorige week meegevallen, dat speelt ook mee.” 

Dat laat onverlet dat Van de Bergh niet te spreken is over de worst die het Openbaar Ministerie zijn cliënten nu lijkt voor te houden. Zo’n beloning ter plekke is in zijn ogen niet bevorderlijk voor een eerlijk verloop van de rechtsgang. „Ik vind het een oneigenlijk argument. Bovendien is het oneerlijk tegenover de eerste reeks verdachten. Die wisten immers niet wat ze konden verwachten. De rest nu wel. Het niet komen opdagen zou het gerechtshof dan ook niet ten nadele mogen meenemen in het oordeel. Immers, als het écht zo belangrijk is om lijfelijk aanwezig te zijn, dan had ze de mogelijkheid om die personen verplicht te laten komen. Dat is echter niet gebeurd.” 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →