Goed de autoruit krabben is een kunst

Print
Goed de autoruit krabben is een kunst

Maak van krabben geen haastklus, adviseert de ANWB. Afbeelding: ANP

Krabben, het is een rotklusje. Maar wie de autoruiten slecht of zelfs helemaal niet ijsvrij maakt, is een gevaar op de weg en kan bovendien een prent van 230 euro krijgen. Wie bepaalt eigenlijk of het 'krabwerk' goed genoeg is?

Op pad met de auto deze ijskoude ochtend? Grote kans dat u moet krabben. Een voor velen vervelend en tijdrovend klusje. En dus maken sommigen zich er gemakzuchtig vanaf. In Harderwijk en Ermelo gingen maandagochtend bestuurders op de bon. Op foto's van de wijkagent is te zien dat twee automobilisten maar een miniem vlakje op de ruit ijsvrij gemaakt hadden. De verklaring van de bestuurder: het is maar een klein stukje rijden. De wijkagent heeft daar geen goed woord voor over. ,,Uw kind zal maar worden aangereden..." 

Bekeuring
Het is de politie zelf die bepaalt of de voor- en zijruiten goed gekrabd zijn. ,,Er bestaat geen vast percentage van het raam dat ijsvrij moet zijn", legt woordvoerder Ernst Koelman van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie in Utrecht uit. Voor het doorlaten van licht door autoramen, is speciale meetapparatuur. Dan komt vast te staan of ruiten te donker zijn. ,,Voor het controleren van ijs of sneeuw op de ruit zijn die apparaten er niet. Je moet er vanuit gaan dat een agent dat op het oog goed kan bepalen." 

Naast de 230 euro, kan de politie ook nog een bekeuring van 140 euro opleggen als de spiegels onder het ijs zitten. Ben je dan als bestuurder niet afhankelijk van de bui van een agent? Koelman pareert dat meteen: ,,Zorg nou dat je de ruit, op misschien de hoekjes na, helemaal ijsvrij maakt. Dan heb je sowieso geen probleem. Je moet niet op de grens willen zitten van wat net wel of net niet kan", stelt hij.

Dampen
Markus van Tol van de ANWB raadt automobilisten aan bij kou een kwartiertje eerder op te staan. ,,Maak van krabben geen haastklus", zegt hij. ,,Goed krabben is een kunst." Zo zetten veel Nederlanders eerst hun wagen aan en de verwarming op volle kracht. Volgens Van Tol is dat onwenselijk. ,,De motor verspreidt dan dampen die én slecht zijn voor het milieu, en voor jezelf. Daar wil je niet in staan..." Bovendien helpt het volgens de ANWB-zegsman weinig. ,,Voordat de lucht warm genoeg is om het ijs te smelten, heb je zelf alles grotendeels al weggehaald." 

Er zijn zelfs voorbeelden bekend van wagens die gestolen werden, omdat de bestuurder het voertuig alvast warm liet draaien en zelf nog even naar binnen was gegaan. Beter is het om de avond er voor een speciaal anti-vriesdoek voor de ruit te hangen. Ook de spuitbussen met ruitontdooier die in winkels worden verkocht, helpen.

Motoren
,,Ze zeggen dat die vloeistoffen slecht voor het milieu zijn, maar dat valt mee. Het laten draaien van de wagen is veel slechter", stelt Van Tol. Ook niet doen: warm water over de ruit. Dan kan je raam knappen. De woordvoerder noemt goed krabben essentieel. ,,Ga niet rijden onder het mom; het smelt vanzelf wel. Ook na enkele meters kun je al iemand aanrijden met zulk slecht zicht. Overal om je heen moét je goed naar buiten kunnen kijken." 

Hoeveel bestuurders er elke winter op de bon gaan, wordt niet bijgehouden. Wel berichten meerdere korpsen met enige regelmaat over prenten voor slecht gekrabde ruiten.

Tips van de ANWB
1) Laat je motor niet alvast lopen. Slecht voor het milieu en jezelf en het helpt nauwelijks.
2) Gooi nooit warm water over je wagen.
3) Doe een speciaal anti-vriesdeken op de voorruit, dan hoef je die in ieder geval niet te krabben.
4) Hou je ruit goed schoon, dan hecht het ijs minde
r5) Gebruik ontdooivloeistof. Is niet zo slecht voor het milieu als gedacht.
6) Vet de portierrubbers in, anders vriezen de deuren vast
7) Zet de ruitenkrabber schuin tegen de ruit, dat krabt het best.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →