Deze details hebben terroristen verraden

Print
Deze details hebben terroristen verraden

Abdelhamid Abaaoud (links) en Mohamed Abrini (rechts). Afbeelding: HBVL

Het zijn de oranje sportschoenen van terrorist Abdelhamid Abaaoud die de politie na de aanslagen in Parijs naar zijn onderduikadres geleid hebben. Mohamed Abrini werd ontmaskerd door zijn polshorloge.

Een attente kroongetuige heeft de politie op het spoor gezet van Abaaoud, het brein achter de aanslagen van Parijs. Abaaouds nicht Hasna Aït Boulahcen kon daags na het bloedbad een vriendin en haar man met een smoes overtuigen om haar naar de plaats te brengen waar Abaaoud zich schuilhield.

De vrouw hoorde hoe Abaaoud apetrots de verantwoordelijkheid opeiste voor de aanslagen. De vrouw stapte naar de politie. “Maar die stuurde mij weg. Die zit in Syrië, beweerde de politie. Pas toen ik op 16 november vermeldde dat hij knaloranje sneakers droeg, namen ze mij serieus. Want blijkbaar was hij de avond van de aanslagen met diezelfde sportschoenen gefilmd.” Haar verklaring leidde tot de uitschakeling van Abaaoud tijdens een vuurgevecht met de politie.

Ook Mohamed Abrini, die de aanslag op Zaventem overleefde, werd verraden door een detail: zijn sporthorloge, dat hij altijd aan de rechterpols droeg, was zowel te zien op bewakingsbeelden in een Frans tankstation als op beelden van ‘de man met het hoedje’ in de luchthaven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →