Trambel op 43 elektrische bussen in Eindhoven

Print
Trambel op 43 elektrische bussen in Eindhoven

Afbeelding: ANP

In Eindhoven rijden vanaf zondag 43 elektrische bussen in het openbaar vervoer (ov) en de stad heeft daarmee de grootste elektrische busvloot van Nederland. De introductie van de omvangrijke elektrische vloot door busbedrijf Hermes is de volgende stap naar 2025, het jaar waarin bussen in het Nederlandse ov helemaal geen schadelijke uitlaatgassen meer uitstoten.

,,We zijn de eerste in Nederland die met zoveel elektrische bussen gaat rijden. Dit is een belangrijke stap op weg naar duurzaam busvervoer en geeft een doorkijkje naar het openbaar vervoer van de toekomst'', zegt directeur Bart Schmeink van moederbedrijf Transdev.

De elektrische bussen leveren vooralsnog enkele nieuwe uitdagingen op. De bussen zijn zo stil dat andere weggebruikers zoals voetgangers en fietsers ze niet horen aankomen. Een ouderwetse oplossing bood uitkomst. ,,We hebben voor de veiligheid van de andere weggebruikers een trambel moeten installeren’’, zegt regiodirecteur Juul van Hout van busbedrijf Hermes.

Een andere zorg is de beperkte afstand die de elektrische bus kan afleggen. Op een volle accu komt de bus niet verder dan 80 kilometer. Met een supersnelle laadtechniek en een roulatiesysteem voor de buschauffeurs moet dat probleem worden omzeild.

Op de remise in Eindhoven staan 43 laadpunten waar bussen via het dak contact maken met de lader en binnen een half uur weer een volle accu hebben. Hermes houdt bovendien enkele elektrische bussen achter de hand voor als een bus onverwacht snel leeg raakt.

De elektrische bussen worden vanwege de kortere afstanden ingezet in het stadsvervoer in Eindhoven. Voor het streekvervoer gebruikt Hermes schone dieselbussen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →