Huwelijk dementerende moeder nietig verklaard

Print
Huwelijk dementerende moeder nietig verklaard

Christina Soeters tussen haar dochters Margita (links) en Colinda. Afbeelding: AD/RV

De Bredase rechtbank heeft vandaag het huwelijk van de 70-jarige Christina Soeters uit Roosendaal met de 55-jarige André* met terugwerkende kracht nietig verklaard.

 

De dochters van de vrouw hadden hierop aangedrongen omdat hun moeder ten tijde van de huwelijksvoltrekking in 2015 al dementerend zou zijn geweest. De rechtbank geeft hen hierin gelijk. Het is de eerste keer in Nederland dat een huwelijk op verzoek van kinderen nietig wordt verklaard wegens dementie.

Onderzoek
Onderzoek van een onafhankelijke deskundige toont aan dat Christina Soeters door haar ziekte tijdens de voltrekking van het huwelijk niet in staat was de gevolgen en betekenis ervan te overzien. Ook was het zeer twijfelachtig of zij op dat moment in staat was haar wil te bepalen.

De rechtbank verklaarde het huwelijk daarom nietig. Dat gebeurt met terugwerkende kracht, omdat tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank is gebleken dat  André tijdens de huwelijksvoltrekking niet te goeder trouw was.

Plotseling getrouwd
Christina Soeters en André leerden elkaar in 2011 kennen en gingen kort daarna samenwonen. Enkele jaren later, in 2015, werd door een geriater vastgesteld dat bij de vrouw sprake was van 'langer bestaande cognitieve functiestoornissen in het kader van dementie'.

In de maanden daarna werd het contact met haar dochters volledig verbroken. Bovendien werden de dochters onterfd. Ook bleken Soeters en André in november 2015 plotseling getrouwd te zijn. Pas na voltrekking van dit huwelijk heeft André zich actief ingezet voor hulpverlening aan zijn vrouw, aldus de rechter.

*De volledige naam van André is bij de redactie bekend.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →