Diefstal Voedselbank: ‘Dan ben je echt een randdebiel’

Print

Harrie Verweij bekijkt de schade na de inbraak. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

De inbraak bij de Voedselbank Limburg-Zuid in Landgraaf (in de nacht van maandag op dinsdag) staat niet op zichzelf. In het verleden kwamen op verschillende locaties dieven langs.

April 2016, Sittard
Vrijwilliger Anja Stevens is met stomheid geslagen als ze ’s morgens merkt dat is ingebroken bij de Voedselbank in Sittard. De dieven hebben onder andere vijftig stukken diepvriesvlees, ongeveer dertig blikken soep en groenten, een lading melk en een krat chloorbleekmiddel meegenomen. Het voedsel was een restant van eerder samengestelde voedselpakketten Daarnaast zijn ook kleding en geld gestolen. „Wie steelt er nou van een voedselbank? In de tien jaar dat ik hier werk, heb ik dit nog nooit meegemaakt”, aldus Anja Stevens.

Februari 2016, Heerlen
Het is niet duidelijk of gesproken kan worden van diefstal als blijkt dat zeven vrijwilligers bij het uitdeelpand aan de Grasbroekerweg in Heerlen op grote schaal voedselpakketten na sluitingstijd in de achterbak van een auto laden. Het bestuur van de Voedselbank Limburg-Zuid vindt van wel en stuurt hen naar huis. Als bewijs gelden door onbekenden gemaakte, anoniem gemailde foto’s en filmbeelden. Voorzitter Dries Ausems heeft het over „een structureel foute situatie” en „duidelijk normoverschrijdend gedrag”.

Volgens het zevental is er geen sprake van diefstal. Ze brachten verse artikelen die waren overgebleven en anders weggegooid zouden worden, naar Heerlenaren van wie ze wisten dat zij in even grote nood verkeren als klanten die met verwijzing van hun gemeente pakketten krijgen. Zij eisen dat Dries Ausems publiekelijk zijn excuses maakt voor de jegens hen geuite beschuldigingen van diefstal en ontvreemding. 

Mei 2014
Inbrekers slaan toe bij de Voedselbank in Kerkrade. Ze stelen kleingeld, koperen leidingen, de gas- en  watermeter, en een stapel kleding. Erger is dat de dieven alle schakelaars in de meterkast uitzetten waardoor de diepvrieskisten ontdooien en de koelkasten uitvallen. Daardoor is het eten op voorraad - vlees, groente, brood en vlaai; genoeg voor vijfentwintig gezinnen - bedorven. „Dan ben je echt een randdebiel, anders kan ik het niet verwoorden”, zegt Harrie Verweij van de Voedselbank. ,,Iedereen weet dat hier de Voedselbank zit. Wie doet nou zoiets?” 

November 2013
Ook buiten Limburg is het soms raak. Zoals in Roosendaal. Bij een inbraak worden dertien zakken met sinterklaasspeelgoed gestolen. Het speelgoed is bestemd voor kinderen van de klanten van de Voedselbank. De inbrekers komen binnen na het intikken van een ruit. In elke zak zat op naam gesorteerd speelgoed. Voorzitter Wim van Overveld is woedend op de ‘klootzakken’. ,,Het speelgoed is in de loop van het jaar gekregen en voor het sinterklaasfeest gereserveerd. Zelf kunnen we niets.’’ Enkele jaren eerder wordt ook een partij speelgoed ontvreemd bij dezelfde Voedselbank.

Juli 2006
Inbrekers slagen niet altijd in hun opzet. Bij het inzamelpunt Aurora in Heerlen mislukt een poging tot inbraak. In de voormalige politiepost worden op dat moment houdbare restanten van kerstpakketten ingezameld. Ria de Jong vindt het vreemd. „Raar, ja. Want hier is toch echt niets te halen.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →